Supple Studio + Bitmap Books = 8-bitars magi på frimärke

TEXT 

Lamin Kivelä

PUBLICERAD 

2020-01-10
Den 21 januari släpper Royal Mail en serie frimärken för att hylla spelproduktionen i Storbritannien under 1980- och 1990-talet. Jamie Ellul, grundare av Supple Studio i England tog in uppdraget. Då designern och kompisen Sam Dyer driver retrospel-bokförlaget Bitmap Books från ett hyrt skrivbord i studion, föll det sig naturligt att göra jobbet tillsammans.

– Jag kan ohälsosamt mycket om allt som har med retrospel att göra, berättar Sam Dyer då vi mejlar med honom och Jamie Ellul om jobbet.

I Storbritannien är det det Royal Mail som ger förslag till ämne för kommande frimärken och anlitar formgivare för att rita dem. Briefen var att hylla spelproduktionen i Storbritannien under 1980- och 1990-talet, med en serie frimärken och samlarobjekt.

Åtta av de spel som till slut fick representera spelutvecklingen i Storbritannien under 1980- och 1990-talet.
Åtta av de spel som till slut fick representera spelutvecklingen i Storbritannien under 1980- och 1990-talet. Foto: Morgane Bigault.

Jamie Ellul och Sam Dyer berättar att de startade projektet i maj 2018, och snart hade de tagit fram en lång lista med potentiella spel. Kravet var att de skulle vara skapade i Storbritannien och visa innovativ design.

Sedan följde en delvis självrensande urvalsprocess. Vissa spel hade licenser som gjorde att de inte kunde användas i detta sammanhang. Andra hade helt enkelt ett grafiskt uttryck som inte fungerade i litet format. Där var de senare spelen till Playstation svårast att göra snygga skärmdumpar av, berättar Sam Dyer.
– De senare spelen till Playstation använde polygoner och texturer, vilket krävde mycket testande för att det skulle se autentiskt ut.

Jamie Ellul berättar vidare att grejer lätt ser snyggt ut i 600 procents förstoring på skärm. Men när de sedan skrev ut bilden i liten storlek kunde det se hemskt ut.

Designen tog cirka ett år att jobba fram, i nära samarbete med Dean Price, Royal Mails designchef (för frimärken och samlarobjekt, reds. anm.). De stämde under processens gång av med Storbritanniens Stamp Advisory Committee (SAC), som stöttar Royal Mail i utvecklingen av nya frimärken. Därefter tog det ytterligare omkring fyra månader att färdigställa jobbet och skicka allt till tryck.

Fyra frimärken med Tomb Raider
Fyra frimärken med Tomb Raider. Foto: Morgane Bigault.

Grafiken på varje frimärke består av en skärmdump i rasterformat, tagen från själva spelet. Drottningens huvud är vektorgrafik. För att få exakt rätt typsnitt på texten i varje märke, kopierade Jamie Ellul och Sam Dyer bokstav för bokstav från respektive spel.

Och trots det lilla formatet anar vi magin i spel som rymdäventyret Elite från 1984, spänningen i actionäventyret Tomb Raider och pulsen i Wipeout från 1995.

Till Jamie Ellul och Sam Dyer säger vi bara, game on!