Sveriges första NFT på auktion

TEXT 

Lamin Kivelä

ÄNDRAD 

2021-03-26

 | 

PUBLICERAD 

2021-03-26
Med start 26 mars auktioneras musikern och skaparen Jonas Quants digitala verk Dream FNG ut – Sveriges kanske första Non-fungible token (NFT).

En NFT kan liknas vid den digitala valutan Bitcoin, fast för samlarobjekt eller andra digitala tillgångar som ska vara unika.

Eftersom det ligger i tekniken med NFT att kunna verifiera att ett digitalt objekt är äkta, finns också nya möjligheter att tjäna pengar på objekten.

Daniel Daboczy. Foto: Arno Smit.
Daniel Daboczy. Foto: Arno Smit.

Ett extremt exempel är NFT-konstverket ”Everydays: The First 5000 Days”, av konstnären Beeple, som det anrika auktionshuset Christies nyligen klubbade för 69 miljoner dollar.

Som medgrundare av Fundedbyme och med lång erfarenhet som curator på konsthallen Färgfabriken i Stocholm tog Daniel Daboczy initiativet att starta projektet för Dream FNG, berättar han på telefon med honom och Jonas Quant. Några dagar innan auktionen.

Daniel Daboczy och Jonas Quant fick kontakt genom den gemensamma vännen Joel Borg, som det inte är så lätt att kasta en titel på. Men pr i alla fall. Och mycket musik, med artister som Prince, The Knife och Kanye West.

Joel Borg har också drivit musiktidningen Denimzine (vila i frid). Nu pr byrån Borg & Lundell i Göteborg. Med mera, kanske är bäst att tillägga.

Delar ur verket Dream FNG (2021) av Jonas Quant.
Delar ur verket Dream FNG (2021) av Jonas Quant.

Jonas Quant var medproducent på Hurts debutalbum Happiness (2010) och har även jobbat med artister som No Doubt, Kylie Minogue, Håkan Hellström och Agnes.

– Jag är musiker från början, men har alltid hållit på med det grafiska i skymundan och de senaste tre åren har jag blivit absorberad av 3D-konst och animationer.

Allt har gått snabbt, från första idé, till att skapa konsten och lösa alla frågor med sajt, marknadsföring och auktionen.

– Fredag den 26 mars har vårt samarbete pågått i två veckor, säger Daniel Daboczy.

Konstverket Dream FNG består i sin nuvarande form av en animation, med ett ljudspår på omkring en minut av artisten Betsy.

Jonas Quant. Foto: Sonja Quant Wallberg.
Jonas Quant. Foto: Sonja Quant Wallberg.

Trion bakom projektet Dream FNG dokumenterar hela processen noggrant. Allt kan bli en del av verket, som enligt kontraktet kan fortsätta utvecklas även efter att det bytt ägare.

Auktionen för Dream FNG ska köras på en färdig plattform. Troligtvis Open Sea, som kan liknas vid Ebay, fast för NFT-objekt, förklarar Daniel Daboczy.

– Vi har haft dialog med några auktionshus, men det gick lite för fort för dem och de hade inte tekniken på plats. Vi har också funderat på om vi ska köra Ebay eller Tradera.

Oavsett om du tänkt plöja ner ohemult stora summor pengar i ett digitalt konstverk, eller bara är nyfiken på tekniken för att handla med digitala tillgångar och vill se en auktion på nära håll, kan det vara läge att kika in på sajten för Dream FNG.

Ha det så kul, säger vi.

Artikeln uppdaterad 26 mars 2021.

Detalj, Dream FNG (2021) av Jonas Quant.
Detalj, Dream FNG (2021) av Jonas Quant.