Symbolikon bevarar och ger etno-symboler nytt liv

TEXT 

Lamin Kivelä

ÄNDRAD 

2019-12-13

 | 

PUBLICERAD 

2019-12-13
Med Symbolikon har formgivaren Michela Graziani skapat ett tillgängligt, digitalt bibliotek med över 700 ikoner från kulturer i vitt skilda delar av världen och i filformat för olika behov.
Symbolikon karta
I biblioteket Symbolikon finns över 700 ikoner med förebilder från olika kulturer över hela världen.

— Jag älskar symboler. Jag älskar den ständiga närvaron och permanensen hos symboler. Jag älskar att vissa symboler är kortvariga, berättar Michela Graziani.

Biblioteket på Symbolikon är indelat i 25 kategorier, med ikoner som har sitt ursprung i alltifrån H.P. Lovecrafts mytologi, till inka och nordiska runor.

Tack vare att alla bilder är taggade kan du leta inspiration genom att söka på till exempel återfödelse eller kärlek, och få upp en lista med symboler som relaterar till samma tanke, men kommer från olika kontinenter och kulturer.

För maximal användbarhet finns varje symbol i både raster- och vektorformat, däribland svg och jpg.

Michela Graziani berättar att hon jobbat med projektet i cirka tre år, från start till att sajten Symbolikon lanserades under hösten 2019.

— Den mest komplexa delen är att rita om symboler från hela världen, olika kulturer och tidsåldrar, med en genomgående stil, utan att förlora essens och avsikt.

Michela Graziani
Michela Graziani. Foto: Francesco Miano.

För att lyckas hålla ett konsistent grafiskt uttryck har Michela Graziani satt upp riktlinjer som ska fungera för de enklaste till mest komplexa och även framtidens ikoner.

— Jag har använt ett rutnät baserat på det gyllene snittet och alla symboler är ritade inom en rektangulär form. Sedan definierade jag en konstant linjebredd för huvudformen och en för detaljer, där det krävdes.

Konsistent uttryck

När projektet skulle finansieras blev lösningen Kickstarter. Då kampanjen drog igång kontaktade Michela Graziani kollegor och vänner som skulle kunna vara intresserade av Symbolikon. De gav återkoppling och blev sedan de första som stöttade projektet.

— Ett nödvändigt steg för att skapa trovärdighet mot möjliga backare av projektet. Under kampanjen blev min huvuduppgift att sprida nyheten på sociala medier och bloggar.

Efter avslutad kampanj kunde arbetet med själva symbolerna och sajten med biblioteket starta.

— Förutom pengar för att kunna bygga produkten har jag fått så mycket uppskattning för projektet som bara direktkontakt med en grupp människor kan ge.

Om du vill se hur symbolerna kan fungera för dig, finns ett gratis provpaket att ladda ner från Symbolikon. Det innehåller tio symboler, var och en i tunn, fet och kontur samt en variant där det går lätt att ändra färg.