Typsnitt för två

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-08-09

 | 

PUBLICERAD 

2016-08-09
Ett nytt arabiskt-latinskt typsnitt har tagits fram i ett samarbete mellan byråerna Boutros och URW++.

Boutros-URW-FranklinGothicArabic_

Byrån Boutros har specialiserat sig på arabiska typsnitt sedan 1966. URW++ är skaparna bakom typsnitt till Mercedes Benz, Siemens, General Motors och Blizzard (Activision) och tog fram det framgångsrika URW Franklin Gothic. Tillsammans har de två byråerna nu skapat ett nytt typsnitt: Boutros-URW Franklin Gothic Arabic.

– Den arabiska marknaden har vuxit snabbare och snabbare sedan 1980-talet och tvåspråkiga typsnitt efterfrågas. Vårt mål är att arbeta med professionella typsnittsbyråer som URW++ som har skapat framgångsrika latinska typsnitt. Vi skapade det arabiska typsnittet runt deras latinska och resultatet är ett modernt, estetiskt tilltalande arabiskt typsnitt i fyra vikter: light, book, medium och demi, säger Mourad Boutros från Boutros.

Boutros-URW Franklin Gothic Arabic ska vara utformat för maximal läsbarhet, särskilt vid små punktstorlekar, och passa för till exempel manualer, kataloger, ordböcker och liknande.

– Tvåspråkiga typsnitt måste vara visuellt kompatibla med varandra. Vi tog Boutros vackra arabiska design och omvandlade den till opentype/truetype-format. Vi har även skrivit teknisk dokumentation som stöd för att det ska kunna användas på rätt sätt av grafiska formgivare. Det är lämpligt för praktiskt taget all kommunikation, från rubriker till brödtexter, i alla arabiska-latinska språk, säger Frank Steitiya från URW++.

ce73c0d52c5f751ff1a976a3ef38f32d