Adobe lanserar kreativa mentorskap för unga

TEXT 

Märta Kero

ÄNDRAD 

2022-12-19

 | 

PUBLICERAD 

2020-09-23
I samarbete med plattformen Offf academy lanserar Adobe ett program bestående av sex exklusiva mentorskap inom olika kreativa områden. Sök med en projektidé du vill förverkliga. Deadline 15 oktober 2020.

Mentorskapen är utformade för att utveckla sex olika färdigheter: art direction, 3D, interaktionsdesign, effektproduktion, video, och fotografi.

Du söker genom att presentera ett koncept du vill utveckla, sista ansökningsdag är 15 oktober. I slutet på oktober utses de sex kandidaterna av Adobe och Offf academy tillsammans med mentorerna. Därefter startar programmet omgående och pågår in i maj 2021.

Under de sju månaderna får kandidaterna stöd och vägledning online av mentorerna, som är etablerade kreatörer inom sina respektive områden. Men Adobe står även för resekostnader för varje kandidat att göra ett besök hos sin mentor, samt att åka till Barcelona och presentera sitt projekt på scen under Offf festival. Ingår gör även ett års prenumeration på Adobe creative cloud.

Ansökan sker via Offfs hemsida och är öppen för dig som är mellan 18 och 30 år och bosatt i Europa:

  • Välj område och presentera din projektidé i en utförlig resumé,
  • du kan även ladda upp tidiga skisser eller en inspirationstavla för att förmedla konceptet du vill utveckla.

Programmet är ett samarbete mellan mjukvaruföretaget Adobe och Offf, som jobbar med fysiska och digitala mötesplatser för kreativa, där Offf festival och Offf academy är två av deras initiativ.

Stephanie Fung, en av förra årets kandidater, arbetar på sin animation The mystery elevator tillsammans med sin mentor Vasjen Katro.
Stephanie Fung, en av förra årets kandidater, arbetar på sin animation The mystery elevator tillsammans med sin mentor Vasjen Katro.

Stephanie Fung är en av de unga kreatörer som fick ta del av programmet 2019-2020. Hennes område var 3D och mentor formgivaren Vasjen Katro.

− Jag hade en projektidé när jag hittade ansökan och tänkte att det vore ett bra sätt att kunna genomföra projektet. Dessutom ville jag jobba med Vasjen! berättar Stephanie Fung.

Vasjen Katro hade tidigare erfarenhet av rollen som mentor men upplevde att det här mentorskapet var annorlunda.

− Ofta när jag varit mentor har det gått ut på att svara på frågor och ge feedback. Här fick jag hjälpa någon att förverkliga ett specifikt projekt, säger han.

Stephanie Fung bor i London och Vasjen Katro har sin bas i Tirana. I huvudsak kommunicerade de via videomöten men under två dagar fick de träffas och arbeta tillsammans i Vasjen Katros studio.

− Något som var unikt med programmet var att Stephanie kom och besökte mig. Det var verkligen en bra grej för oss båda. Vi spenderade långa dagar med att arbeta med hennes projekt, säger Vasjen Kastro.

Stillbilder från Stephanie Fungs 3D animation The mystery elevator. Bild: Stephanie Fung.
Stillbilder från Stephanie Fungs 3D animation The mystery elevator. Bild: Stephanie Fung.

För Stephanie Fung medförde mentorskapet nya erfarenheter, kontakter samt ett färdigställt projekt att lägga till sin portfolio.

− Under de sju månaderna skapade jag och Vasjen ett berättande verk, något som min portfolio saknade innan. Programmet var ett bra sätt att få kontakt med människor i olika åldrar, industrier och delar av världen. Jag tror inte det finns andra sådana här möjligheter, säger Stephanie Fung.