Berghsstudenter återupplivar papper från Vasaskeppet

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-10-13

 | 

PUBLICERAD 

2015-10-13
Tillsammans med föreningen Vasamuseets vänner har tre studenter från Berghs tagit fram ett nytt koncept för Vasapapper – den enda delen av Vasa som besökaren kan ta med sig hem.
vasamapp foto_SaraEdström
Foto: Sara Edström

Vasapapper är gjort av ett av skeppets ankartåg av hampa. Båda ankartågen hittades när fartyget bärgats – ena hade bevarats väl i tjära medan den andra hade brutits ned till en massa. Det är den massan som sedan använts för att göra det handtillverkade Vasapappret.

Utmaningen för Anders Tidholm, Sara Edström och Pernilla Lundmark på Berghs var att ge produkten en ny inramning, ett nytt koncept, som en del i en kurs på skolan.

– Med en stark historia och en världsunik produkt i bagaget har det varit spännande och verkligen kul att jobba tillsammans med studenterna på Berghs. Vasapappret har fått en ny inramning med stil, ett uttryck som är både modernt och historiskt. Förpackningen verkligen lyfter produkten och skapar och signalerar en kvalitativ känsla, säger Ylva Kassander, vice ordförande, Vasamuseets Vänner.

– Fokus för projektet var att ge produkten en värdig och klassisk men samtida inramning. Det var ett udda projekt, men det är ofta de som blir roligast, säger Pål Petterson, program director communication design på Berghs.

Berghs Arbetsgrupp-Vasapapper
Från vänster: Anders Tidholm, Sara Edström, Pernilla Lundmark i klass GD1416 tog fram konceptet för Vasapapper.