Brynjar Sigurðarson får Torsten och Wanja Söderbergs pris

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-05-08

 | 

PUBLICERAD 

2018-05-08
Isländske formgivaren Brynjar Sigurðarson är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris.
Portrait, Brynjar Sigurðarson. Foto: María Rúnarsdóttir

Priset, som är världens största designpris sett till prissumman, tillkännagavs förra veckan och delas ut i Göteborg den 4 november. Till hösten väntar en utställning om och med pristagaren som produceras av Röhsska museet. Torsten och Wanja Söderbergs pris tilldelas årligen en nordisk designer som utmärker sig med att arbeta på ett nyfiket och nytänkande sätt i designprocessen och som är i ett stadie i karriären där ett ekonomiskt bidrag utgör ett viktigt stöd för dess fortsatta utveckling.

I år går priset till Brynjar Sigurðarson från Island, som i dag är verksam som designer och konstnär i Auriol, Frankrike. Sedan 2015 driver han en isländsk-tysk design studio tillsammans med designern Veronika Sedlmair. Motiveringen lyder:

”Brynjar Sigurðarsons arbete har en stark förankring i två fundamentala element i det isländska kulturarvet, nämligen berättartraditionen och fisket. Autenticiteten i hans arbete härrör från förmågan att knyta samman det förflutna och det samtida där internationella influenser och nya möjligheter har välkomnat honom. Brynjars förmåga att samarbeta med människor från olika discipliner såsom fiskare, filmmakare, författare, musiker, arkeologer och hantverkare är en nyckelfaktor för hela hans arbete. Hans nyfikenhet och uppriktighet genomsyrar hans designprojekt vilket kan beskrivas som ett ”Nordiskt grepp” om designtendenser i Europa.”

– Att få motta Torsten och Wanja Söderbergs pris är ett otroligt betydelsefullt erkännande för mig, att få den här typen av bekräftelse är verkligen unikt. Jag tar det som en uppmuntran till att fortsätta med det jag håller på med. Utmärkelsen har på många sätt en avgörande roll med hur det hjälper mig att ta min praktik framåt ytterligare, att bygga vår studio och utveckla fler spännande projekt, säger Brynjar Sigurðarson.