Buffalo Bill Gates ställs ut

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-09-19

 | 

PUBLICERAD 

2018-09-19
Kalle Mattssons figurer, bland annat Gorbatjorven, Putintin och Rihannibal Lecter ställs ut i utställningen Buffalo Bill Gates på Scandic Continental i Stockholm.

Bloggen Buffalo Bill Gates, med Kalle Mattssons kombinerade kändisar, har blivit närmast en viral succé som under åren sträckt sig utanför Sveriges gränser. Nu ställs de ut i en utställning producerad av Jenny Theolin som tidigare i år gav oss utställningen Byråhundar tillsammans med Jessica Eriksson. Inför Buffalo Bill Gates-utställningen tog vi ett snabbt telefonsamtal med Kalle Mattsson.

Vad kommer idéerna ifrån?
– Jag bara funkar så att jag tänker på det sättet. Om jag ser ett kändisnamn, speciellt nu för tiden, så bygger jag ihop dem på en gång. Det börjar alltid med namnen – alla ansikten kan byggas ihop men inte alla namn. Hur mycket jag än vill kan jag inte bygga ihop Jesus och Satan, det går liksom inte. Ronald McDonald Trump går däremot. Det är snarare så att jag hittar än att jag uppfinner. Sen finns det ju vissa namn man kan sträcka lite på så att de passar lite mer.

Hur har bemötandet varit?
– Det har varit anstormande jättebra. Det konstiga med det här projektet är att det inte verkar finnas någon tröskel för någon. Barn på sju år hittar någonting de kan skratta åt, och min 90-åriga farmor skrattade åt Leif Gewert Taube. Samma dag som Vertigo förlag (som publicerar erotiskt radikal litteratur, reds. anm.) hängde upp en bild i sin monter på bokmässan visades en annan i SVT:s Gokväll. Det är väldigt brett och alla tycker att det är kul, så det har varit underbart. Jag photoshoppar inte bilderna särskilt hårt utan det mesta sker i mottagarens huvud.

Utställningen öppnar imorgon, 20 september, på Scandic Continental i Stockholm och pågår till 11 oktober.