Sommartips för kreatörer

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2024-03-01

 | 

PUBLICERAD 

2023-06-30
Sommaren är ett bra tillfälle att låta kreativiteten flöda utan måsten, deadlines och kunder. Vi har listat tips på utställningar, aktiviteter och vernissager under sommaren på olika ställen i landet som är värda att kolla in (varför inte ta en road trip och besöka alla?). Självklart har vi även med ett urval för våra små kreatörer!  
Bild: Stockholm Design Week.
Göteborg

Frida Clerhage – Sätt färg på Göteborg
Stigbergstorget

Frida Clerhage är en bildkonstnär, mönsterformgivare och designer som fick i uppdrag att göra en platsspecifik 320kvm stor markmålning på Stigbergstorget i Göteborg. Arbetet är på uppdrag av ”Sätt färg på Göteborg” och stadsmiljöförvaltningen och konstverket är en del av projektet ”Gatukonst från Blå Stället till Röda Sten”. 23km med gatukonst från flera olika konstnärer som skapats sedan 2016 inför Göteborgs 400-årsjubileum.

LEK!
Jubileumsparken i Frihamnen
Visas t.o.m 3/9

I samband med Göteborgs 400-årsjubileum och inom projektet Prototyp Göteborg visas utomhusutställningen LEK! som belyser barnens rätt till lek. LEK! är ett samarbete mellan Göteborg stad, Form/Design Center och SLU Tankesmedjan Movium. Läs mer här.

Bild från förra årets LEK! Foto: Daniel Engvall – Form/Design Center.

Röda Sten konsthall
Visas t.o.m 27/8

Under juli månad ger Röda Sten konsthall plats för fyra konstnärer med vitt skilda uttryckssätt och idéer. Dessa är:
Nontokozo Tshabalala
Mona Namér
Josefin Lindskog
Maja Gunn       Läs mer här.


Jönköping

Normstorm
Jönköpings läns museum
Visas t.o.m 1/10

Elever i några av kommunens högstadie- och gymnasieskolor har genom projektet Normstorm skapat bilder och konst som ifrågasätter normer. Läs mer här.


Malmö

Lars Englund – Under arbete
Moderna Museet
Visas t.o.m. 3/9

 ”Under arbete” är ett resultat av Lars Englunds undersökningar av material och former genom samarbeten med cement- och gummifabriker kombinerat med maskinkomponenter och industrimaterial. Utställningen utgörs av målningar och skulpturer från tidigt 1950-tal till 2000-talet. Läs mer här.

T.v. Lars Englund, Pars pro toto, 1979 Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet T.h. Lars Englund, Installationsvy, 2023 Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet

Jimmy Robert – Asymmetrisk Grammatik
Moderna Museet
Visas t.o.m. 3/9 (Finns även som familjevisning 27/8!)

Jimmy Robert arbetar med iscensättning av konsthistoriska diskussioner och samtida frågeställningar. Hans verk, som ofta lyfter en poetisk dimension hos vardagliga material, bryter ner uppdelningen mellan bild och objekt. Läs mer här.

Affischutställning
Rum för bild & form
Visas t.o.m. 28/9

Illustratörcentrums pop-up galleri bjuder på affischutställning med fyra illustratörer, serietecknare och grafiska formgivare. De medverkande är Amanda Berglund (juni), Astrid Sterngren (juli), Rebecca Möller (augusti) och Kristian Ingers (september). Läs mer här.

Svensk bokkonst. Foto: Daniel Engvall – Form/Design Center.

Svensk Bokkonst
Form/Design Center
Visas t.o.m. 27/8

Föreningen Svensk Bokkonst lyfter fram särskilt välproducerade böcker ur 2021 års utgivning. I fokus står hög kvalitet genom bokproduktionens alla led, från formgivning och typografi till tryckteknik, bindning och papperskvalitet.

Bland utställarna är formgivaren och illustratören Olga Nycander, vars examensprojekt ”Deconstructing Thought Forms” tilldelades Svensk bokkonst 2021.

Analog animationsworkshop med Lotta Geffenblad
Rum för bild och form (obs! Arrangemanget är endast för Svenska Tecknares medlemmar)
22/8

Workshop i analog animation med illustratören och animatören Lotta Geffenblad. I workshopen kommer deltagare att få skapa egna cut-out figurer och bakgrunder av papper och bygga upp enkla ”trickbord” till sin telefon eller surfplatta. Läs mer här.

T.v. Jimmy Robert. Foto: Courtesy the artist, Tanya Leighton, Berlin och Los Angeles, Ochoas Stigter Van Doesburg, Amsterdam. T.h. Lotta Geffenblad. Bild: Svenska Tecknare.

Skellefteå

Johan Lindström och Henrik Franklin – Utsläppt i gemenskapen

Nordanå Utställningsrum
Visas t.o.m 10/8

Johan Lindström är en illustratör och animatör från Skellefteå. I utställningen Utsläppt i Gemenskapen visar Johan verk från sitt senaste projekt där han porträtterar människor som han mött i centrala Skellefteås offentliga rum.

Henrik Franklin är serietecknare och animatör. I verket Kioskägarens ägodelar låter han en fiktiv kioskägare använda sin butiksfront till ett annat slags saluförande än vad som är brukligt. Här saluförs inte längre läsk eller tvättmedel utan butiksägarens egna personliga funderingar över tillvaron. Läs mer här.

Det röda hjärtat. Foto: Yanan Li.

Skövde

Ett rum & fyra fönster
Skaraborgs Konstgrafiska
Visas t.o.m 16/8

På Skaraborgs Konstgrafiska sommarutställning visas konstgrafik, etsningar, träsnitt och screentryck. En av utställarna är illustratören Jonas Anderson som till vardags främst jobbar med bok-, fakta- och tidningsillustrationer samt grafisk formgivning i alla dess former. Läs mer här.


Stockholm
Bilder: Come to Finland & Come to Sweden.

Come to Norden
Nordiska museet
Visas t.o.m 31/8

Utställningen Come to Norden tar med besökarna på en visuell resa genom 70 år av Nordiska reseaffischer. De 130 affischerna som utgör utställningen är skapade av olika reklammakare och affischkonstnärer, där de allra äldsta illustrationerna är från 1890-talet och de senaste från 1960-talet.

”I utställningen lyfter vi fram många reklamtecknare som idag är okända och inte fått den uppmärksamhet de förtjänar” / Magnus Londen

Läs mer om utställningen och intervju med Magnus Loden i vår artikel.

Yanan Li – Det röda hjärtat
Konserthuset
Visas t.o.m 20/8

I fotoutställningen Det röda hjärtat ställer fotografen Yanan Li ut bilder han tagit i Konserthuset under pandemin. Genom fotografierna får besökare möta de människor som befolkade huset under denna tid. Läs mer här.

Det röda hjärtat. Foto: Yanan Li.

Multikonstverk med Astrid Sylwan
Artipelag
4/8

Konst du aldrig sett och musik du aldrig hört – hur blir ett konstverk till? Den svenska konstnären Astrid Sylwan möter här musikerna Jacob Kellermann och Anders Paulsson i en unik dialog mellan konst och musik. Under föreställningens gång skapar Sylwan ett nytt verk i dialog med musikernas framförande av nykomponerad musik. Läs mer här.

Stockholm Design Week
5-9/9

Under fem dagar i september kör Stockholm Design Week en pop-up version med ett fullspäckat program med design studios, utställningar, talare och mycket mer. Läs mer här.


Babymåleri Moderna Museet Malmö. Foto: Miriam Preis.
För små kreatörer

Babymåleri
Moderna Museet i Stockholm
25/8

Kom och måla med din bebis i Verkstan. Nu ger Moderna Museet chansen för de allra minsta att bekanta sig med konstnärliga uttryck och måla med hela kroppen. Räkna med mycket skratt och kladd! Läs mer här.

Bygg korthus på Malmöfestivalen
16/8 – 18/8 (Drop in, fri entré)

Var med och bygg ett stort korthus i ’Barnlandet’ på Malmöfestivalen. Med hjälp av Form/Design Center designar barn sina egna kort som sedan fästs ihop för att bygga ett stort och färgglatt korthus.

Bild: Malmöfestivalen.

Testa monotypi
Moderna museet i Malmö
4/7 – 7/7 (Drop in, fri entré)

I moderna museets lovverkstad ges möjlighet att skapa bilder med budskap inspirerat av Malmö Pride och utställningen med Lotte Laserstein (som pågår t.o.m. 1/10) .

Moderna museet i Stockholm
T.o.m. 13/8

Experimentera med färg och form i olika material. Under sommaren håller Moderna Museet i Stockholm ett lovprogram med kreativa aktiviteter för barn och unga. Bland annat kan man följa med på konstäventyr, skapa utomhus på stenskiva, utforska utställningar med en konstpedagog och skapa moln i verkstaden. Läs mer här.

Skapaverkstad Moderna Museet Malmö. Foto: Åsa Lundén.

Play for Democracy
Form/Design Center i Malmö
Visas t.o.m. 10/9 (Drop in, fri entré)

I utställningen Play for Democracy kan barn i alla åldrar prova på att tillverka en egen demonstrationsskylt i miniformat, bygga ett eget rum med kartonger eller bidra till ett gemensamt plancollage. Läs mer här.

Play for Democracy. Foto: Linda Unnhem.

Online – Arena Stoff
Vare sig du har möjlighet att ta dig omkring eller inte rekommenderar vi en rundtur på Arena Stoff. Som Sveriges första virtuella kulturhus erbjuder Arena Stoff en plattform där både lokala och internationella kreatörer kan ställa ut. Med andra ord kan man genom Arena Stoff gå på utställningar hemma i soffan – hur bra? Ta en rundtur här! 

Skärmdump Arena Stoff.