Milano design week utmanar gränser för traditionell design

TEXT 

Chloe Wilder

ÄNDRAD 

2024-05-07

 | 

PUBLICERAD 

2024-05-06
Milano Design Week 2024 med Salone del Mobile Milano intog återigen staden med fullt schema i sju dagar och nätter och visade vilken ständig global knutpunkt för kreativitet, innovation, design och mode Milano är. Årets evenemang kännetecknades av en mängd fängslande utställningar, tankeväckande installationer och insiktsfulla diskussioner som utmanar gränserna för traditionell design.
Under the Surface. Curated by Accurat, Design Group Italia and Emiliano Ponzi © Salotto.NYC Paolo Riolzi. Bild: Salone del Mobile.Milano.

En av de mest framträdande teman som genomsyrade Milano Design Week var hållbarhet. Med det påtagliga behovet av miljövänliga metoder visade designers och konstnärer upp en mängd ekovänliga lösningar. Från möbler tillverkade av återvunnet material till installationer som hyllade förnybara energikällor var hållbarhet i fokus för många utställningar. Till exempel inkluderade en utställning en serie skulpturer skapade helt av återvunnet havsplast, vilket fungerade som en påminnelse om det brådskande behovet av att adressera miljöfrågor.

Samtidigt var ett annat övergripande tema lyx, välmående och användningen av den allra senaste tekniken i dess mest högupplösta och mastodonta form. Milano Design Week 2024 lyckades visa hur integrationen mellan teknik och design kan bryta gränser som vi inte tidigare kunnat drömma om. Augmented reality (AR), virtual reality (VR) och artificiell intelligens (AI) blandades smidigt i olika utställningar och erbjöd besökare engagerande och interaktiva upplevelser.

En trend är även det sobra och färger som står nära varandra på skalan. Foto: Chloe Wilder.

Besökarna kunde i år utforska virtuella miljöer, interagera med AI-drivna installationer och till och med delta i AR-guidade rundturer i innovativa designutrymmen. Till exempel visade en utställning en VR-simulering av en hållbar stad i framtiden, vilket tillät besökarna att uppleva förstahands hur tekniken kan användas för att skapa mer miljövänliga urbana miljöer. Vi ska inte heller glömma att nämna närvaron av print och tryck som skapats på extremt imponerande, detaljerade sätt där både typo, form och material många gånger erbjöd en upplevelse i sig. 

Samarbete var också en viktig trend som definierade Milano Design Week 2024. Designers, konstnärer, arkitekter och tillverkare samlades för att skapa interdisciplinära konstverk som visade kraften i kollektiv kreativitet. Samarbeten sträckte sig från storskaliga installationer till intima designvignetter, där varje samarbete framhävde de unika perspektiven och färdigheterna hos dess deltagare.

Allt som skimrar och blänker är populära detaljer under årets vecka. Foto: Chloe Wilder.

Bland dessa kreativa kraftverk återfanns på Salone del Mobile ingen mindre än David Lynch, vars bidrag alltid väntas med stor spänning och nyfikenhet. Lynch, mest känd för sina surrealistiska filmer, har även gjort sig ett namn inom designvärlden genom att blanda sin unika estetik med funktionella möbler och belysningsdesign.

Lynchs verk “A Thinking Room” är en djupdykning i det undermedvetna, där varje objekt inte bara tjänar ett praktiskt syfte utan även fungerar som ett medium för emotionell och intellektuell reflektion. Hans installationer är levande berättelser som uppmuntrar betraktaren att utforska gränslandet mellan dröm och verklighet präglade av en känsla av mysterium och en atmosfär som kan kännas både förtrollande och lite oroande. I centrum av hans installation stod en gigantisk stol av ovanliga proportioner. Denna var inte bara ett sittmöbel utan en inbjudan till en resa in i skaparens sinne och en möjlighet till att slå sig ned och måla medan resterande besökare kunde se på.

David Lynch deltar med en unik utställning och installation där besökaren får delta. Foto: Chloe Wilder.

Därtill skapade Lynch en belysningsinstallation som med sitt flimmer och dunkla ljus skapade en omedelbar känsla av att vara i en annan värld. Installationen använde material som verkade både gamla och futuristiska, en kombination som är typisk för Lynchs konstnärliga språk.

David Lynchs deltagande i Salone del Mobile är en påminnelse om att design är en konstform som rör sig långt bortom det praktiska. Det är en form av kommunikation, en dialog mellan skaparen och betraktaren, där gränserna mellan konst och funktion kontinuerligt utforskas och omdefinieras. För de kreativa själarna som samlas i Milano är Lynchs verk inte bara en uppvisning i originalitet utan också en djupare kommentar om livets och konstens komplexitet.

I år var det fler besökare än någonsin under Milano Design Week och Salone del Mobile Milano 2024. Bild: Salone del Mobile.Milano.

Utöver huvudutställningarna inkluderade Milano Design Week 2024 ett mångsidigt utbud av satellit-arrangemang som berikade den övergripande upplevelsen för besökarna. Workshops, föredrag och paneldebatter erbjöd värdefulla insikter i de senaste trenderna och utvecklingen inom designvärlden. Experter från olika discipliner delade med sig av sin kunskap och expertis, vilket väckte meningsfulla samtal och främjade en känsla av gemenskap bland branschproffs och entusiaster. Färger, material och andra visuella trender som var framträdande under veckan inkluderade subtila nyanser genom användningen av glänsande, skira, pärlemorliknande, transparenta material, i en stil som vi kanske skulle kalla ”mermaid-core”.

Blommor, växter och natur står i centrum. Foto: Chloe Wilder.

En annan framträdande trend var den traditionellt lyxiga stilen “old money/rivera-core” med material som sammet och siden, samt rustika element som marmor, guld, silver och diamanter. Jordnära färger i nyanser av sand, aprikos, gult, orange, brunt, samt djupare toner av rött, grönt och blått syntes överallt. Det var tydligt att en perfekt ljussättning eftersträvades, tillsammans med storslagna projektioner, ljussättningar och även användningen av dofter som ett visuellt inslag genom att både använda växter, snittblommor samt eteriska oljor.

Sammanfattningsvis var Milano Design Week 2024 en hyllning till kreativitet, innovation och samarbete. Genom att ta itu med brådskande frågor som hållbarhet, omfamna teknik, främja samarbete och erbjuda anpassningsbara upplevelser visade evenemanget den mångfaldiga och dynamiska naturen av samtida design. Intrycket var att besökarna lämnade inspirerade och upprymda, med en förnyad uppskattning för den förvandlande kraften i design och dess förmåga att forma världen omkring oss.

Sidnot: Detta var ett rekordår för Salone del Mobile Milano som vid stägning kunde leverera en ökning på +20,2%. med ett rekordår för professionella besökare med en ökning av +28,6%.

Både ljus, ljud och doft stod i centrum som viktiga visuella element. Foto: Cholé Wilder.
Bild: Salone del Mobile.Milano
Universo Satellite.25 years of SaloneSatellite
Triennale Milano. Bild: Saverio Lombardic Salone del Mobile.Milano.
All You Have Ever Wanted to Know About Food Design in Six Performances Diego Ravier
Bild: Salone del Mobile.Milano