Noel Pretorius och María Ramos träffades när de pluggade typsnittsdesign på Reading University tillsammans. Efter examen flyttade de båda tillbaka dit de bodde förut, Noel till Sverige och María till Spanien, men de höll kontakten och började prata om att göra ett typsnittsprojekt tillsammans.
– Vi ville skapa ett typsnitt som passar nutida design, och sans-seriffer är väldigt populära, särskilt när digitalt tar allt mer fokus i grafisk design. Tillsammans började vi definiera ett koncept och skissa på bokstäver, säger Noel Pretorius, och fortsätter:
– Gemena a är en bokstav som är extra viktig att få rätt, i och med att den används så mycket. Man kan säga att den innehåller typsnittets DNA. Vi testade flera möjliga vägar och totalt tog det oss fyra månader att hitta en unik form som gav den rätta känslan.
Enligt Noel är formerna för Kinetic, som typsnittet heter, geometriska i grunden men bokstävernas proportioner har en lekfullhet. Linjernas slut är något böjda, vilket inspirerades av hur text blöder ut i tryck och ger tecknen en mjukare känsla som är lättare att läsa på skärm.
Typsnittet inspirerades av Alexander Calders konst. Ståltråden som hans mobiler hänger i har till exempel legat till grund för den kursiva bokstavsformen. Där det varit möjligt har de kursiva tecknen ritats med ett enda drag, som om de vore gjorda av böjd ståltråd.
Noel och Maria diskuterar också hur svårt det kan vara att föra över någonting handritat till skärmen och behålla samma känsla. Att det tar kräver mycket testning och att vad de tyckte vara rätt för två månader sedan kanske inte känns rätt i dag.
Hur visste ni att ni var klara då?
– När det känns rätt är det klart. När du ser bokstavsformerna tillsammans, när typsnittet funkar får du rätt känsla, säger Noel, och María flikar in:
– Och när det är ”good enough”. Perfektion på det sättet finns inte, ett verk kan vara perfekt för dig men inte för mig. När du dessutom uppnått vad du ville med designen – då är den klar.
I samband med att de släppte typsnittet skapade duon dessutom en app där du kan gå in och testa typsnittet innan du köper det.
– Vi lanserar det här typsnittet själva, vi ingår inte i ett foundry, så vi försökte hitta nytt och annorlunda sätt att nå ut med det. Det ska också fungera för att låta formgivaren se hur det funkar, hur det ser ut på små skärmar, så att de blir inspirerade till att köpa det för sina egna projekt, säger Noel.
Var ser ni helst att typsnittet används?
– Jag hade älskat att se det användas på ett galleri eller för ett konstprojekt på ett museum, men också för mode- och kulturmagasin, säger María.
– Det är ett typsnitt skapat för textmassa, men light- och bold-varianterna funkar väldigt bra i större format. Det finns mycket personlighet i formerna, avslutar Noel.