De representerar design-Sverige i Yrkes-VM

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-03-19

 | 

PUBLICERAD 

2015-03-19

linus_elinFoto: Viktor Fremling. 

I augusti i år går världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar av stapeln i São Paulo, Brasilien. Yrkes-VM, eller WorldSkills Competition, är en internationell tävling för ungdomar under 23 år, över 1000 unga yrkesverksamma från ca 50 länder tävlar i över 45 olika yrkesgrenar.

Sverige representeras av Yrkeslandslaget, 29 ungdomar från olika yrken, där många är vinnare från de tidigare tävlingarna Yrkes-SM och Yrkes-EM. Två av ungdomarna är Linus Stengård som kommer att representera Sverige i grenen webbdesign, och Elin Vikström som deltar i grenen grafisk design.

Linus tog hem guldet i förra årets Yrkes-SM, vilket tog honom vidare till EM som tog plats i Lille i Frankrike.

– I SM tävlade jag mot 4 andra, och blev Svensk mästare i webbdesign, och det är ju lite coolt. I Lille var det 12 länder som var med och tävlade i mitt yrke, så det var ju svårare. Jag är ganska övertygad om att det kommer vara svårare i VM, det kommer vara fler dagar och många fler som deltar, säger Linus Stengård.

Förra året tog Linus studenten från IT-Gymnasiet i Västerås, och det var genom skolan han hittade till tävlingen.

– Jag hade tur i att min lärare var en av de som var ansvariga för tävlingen, så därifrån fick jag en push att ställa upp, fortsätter Linus.

För Elin var det också en lärare som ledde henne till tävlingen, men under mer slumpartade former än för Linus.

– Jag halkade in på ett bananskal i tävlingen egentligen. Jag var inte med i Yrkes-SM, utan min gamla lärare ringde upp mig en månad innan EM då en annan deltagare fått förhinder, och jag tackade självklart ja, säger Elin.

I EM arbetade Elin och Linus i lag, Linus tog fram en webbsida som Elin formgav logotyp och grafiskt material till, men det var mycket enskilt arbete. I världsmästerskapet kommer det vara enskilt arbete som gäller, säger de båda deltagarna.

– Det är långt kvar, men jag är nervös och taggad redan nu, säger Elin.

– Jag är inte så nervös än, men det kommer nog när jag väl är där, säger Linus.