Design och utveckling integreras hos Pinterest

TEXT 

Sara Wilk

ÄNDRAD 

2016-09-06

 | 

PUBLICERAD 

2016-09-06
I veckan besökte Pinterests ena grundare, tillika chief creative officer, konferensen Sthlm Tech Fest. Efter föreläsningen bad vi Evan Sharp att berätta hur företaget jobbar – och varför de anställer så många svenskar.
Evan Sharp. Foto: Jimmy Eriksson
Evan Sharp. Foto: Jimmy Eriksson

Hur ser er designprocess ut?
– Vi kallar det för att designa, och att utveckla Pinterest. Hos oss sitter designers och utvecklare tillsammans och är väldigt integrerade. När jag ursprungligen byggde Pinterest så kodade jag sajten också. Så vi har ett arv när det kommer till samarbete mellan designers och utvecklare. Vi försöker att inte separera de två delarna eftersom processen – där du bygger och prototypar – är en viktig del i vårt designarbete. Ju närmare du kan designa den faktiska upplevelsen, desto bättre blir både besluten och omdömet.

Arbetar ni hela tiden med utveckling?
– Just nu arbetar vi med allt. En av de svåraste sakerna för ett företag i vår storlek, vi är lite fler än 1 000 anställda nu, är att behålla kreativiteten och att alla ska känna ägarskap över produkten. Och att säkerställa att det vi lanserar är enkelt, förståeligt och tydligt.

Hur arbetar ni med det?
– Vi gör många saker när det kommer till vår kultur. Vi har hackathons och makeathons. Och vi gör det enkelt för alla att pitcha idéer. De kanske inte blir byggda – men många av de bästa sakerna vi har lanserat kommer från våra team.

Ni har genom åren anställt många svenskar. Varför?
– Andreas Pihlström, som är en av mina bästa vänner i dag, började arbeta med oss tidigt. I dag är han creative director för hela produkt-teamet. Han började att anställa personer från Sverige, och de är verkligen fenomenala. Jag tror att lite över 10 procent av våra designteam kommer härifrån, det är ganska mycket när man tänker på det.

Läs hela intervjun med Evan Sharp i CAP&Design #4, som kommer ut senare i år. Där berättar han mer om hur företaget delar idéer, hur hans bakgrund inom arkitektur påverkat sajten – och tankarna kring framtiden.