En fiktiv världsmedborgare

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-12-10

 | 

PUBLICERAD 

2015-12-10
A. Granberg är den fiktive konstnären vars vykortshälsningar kommit från världens alla hörn under 20 år. Allt förlöper fint är inte bara vykortens meddelande, men också namnet på den utställning på Postmuseum som visar alla A. Granbergs vykort.

Projektet går ut på att det ska verka som att Anders Granberg själv varit i runt om i världen och skickat vykort – men i själva verket har konstverket grund i att Anders skickar två likadana kort till människor på olika platser som i sin tur skickar dem vidare, ett till den tilltänkta mottagaren och ett till Anders själv.

”Konstprojektet ”Allt förlöper fint” tog avstamp i uppfattningen att människor, och allra helst konstnärer, är intressantare ju mer beresta de är. I realiteten lever vanligtvis många konstnärer under knappa förhållanden, som sällan tillåter resor runt om i världen. Tanken var därför att skapa illusionen av en resande konstnär, och därmed föddes den fiktive vagabonden och världsmedborgaren A. Granberg,” skriver Postmuseum om projektet.

Utställningen öppnade i slutet av oktober och kommer att finnas på Postmuseum till slutet av oktober nästa år.

Ett av A. Granbergs vykort kom nyligen till CAP&Designs redaktion.