Ett typsnitt för kod

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-02-10

 | 

PUBLICERAD 

2016-02-10
Operator är ett nytt typsnitt från Hoefler & Co framtaget för att passa både kodarens och läsarens behov.

operator_mono_waterfall

Typsnittet Operator Mono grundades i en vilja hos Hoefler & Co att skapa ett monospace-typsnitt som har samma omedelbarhet och enkelhet som gamla skrivmaskinstypsnitt – utan att faktiskt se ut som ett sådant.

– När vi började prata om möjligheterna att göra ett monospace-typsnitt insåg vi att vi inte har ett eget att använda, och i och med att jag är designer och programmerare är det en stil som jag stöter på ganska ofta i mitt dagliga arbete, säger Andy Clymer, senior typsnittsdesigner på Hoefler & Co, i en video om typsnittet.

Det slutade med att de skapade två typsnittsfamiljer till Operator – en monospace och en med naturlig bredd. Monospace-typsnittet utvecklades för att passa till programmering, med en kursiv som påminner om handskrift och som står ut bland koden.

– Det var oväntat att se denna nivå av personlighet i en editor. Det typsnitt som du väljer för din editor bör tala till dig och bör vara osynligt, säger Brandon Durham, senior utvecklare och designer på Hoefler & Co, i samma film.

Han menar också att den kursiva varianten kan göra att delar av koden blir tydligare, vilket gör det möjligt att skilja de olika kodelementen åt med mer än bara färg.

operator_ide2  operator_waterfall