Fotografiska montage skildrar kriget i Syrien

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-09-02

 | 

PUBLICERAD 

2016-09-02
Grafiska designern Moustafa Janos ställer ut sina digitala fotografiska montage från det krigets Syrien han flydde från.
(c) Moustafa Jano. Background photo WFP/Abeer Etefa
(c) Moustafa Jano. Background photo WFP/Abeer Etefa

Moustafa Jano flydde från hemstaden Aleppo i en gummibåt över Medelhavet när bomberna började falla. I dag bor han på en flyktinganläggning i Karlshamn medan hans fru och tre barn fortfarande är på flykt i Irak. Nu ställs hans fotografiska montage, Every person has lost something, ut på Fotografiska i Stockholm.

– Alla vi som flyr därifrån gör det för livet. Jag vill med dessa fotografier få människor att inse i vilken skräck vi lever i Syrien. En skräck och plåga som är så stor att den får oss att fly och lämna våra hem, jobb och vänner i kampen för att överleva. Min drivkraft är att sprida budskapet att helt oskyldiga människor dör varje dag av både kriget och svälten. Att försöka göra nytta i min maktlösa situation då bilder om krigets helvetiska konsekvenser kan nå fram där orden inte räcker till. När nu dessa fotografier ställs ut på Fotografiska ger det en möjlighet att nå ut till många fler, säger Moustafa Jano om denna Fotografiska for Life-utställning.

Av: Moustafa Jano.
Av: Moustafa Jano.

Hans bilder är uppbyggda av både egna fotografier och bilder som publicerats på internet för fri användning, och de har fått en världsomspännande spridning. Till exempel bilden där en gråtande Pikachu sitter bredvid en liten pojke framför ett sönderbombat hus. I Moustafa Janos bildmontage är barn ofta centrala.

– Kanske är barnen även symboler för en obotlig hopplöshet och längtan hos dem som tvingats fly sina hem och splittra sina familjer, precis som Jano. De ofta symboliska och ibland surrealistiska inslagen i hans bilder speglar den obeskrivliga hopplösheten i att se sitt hemland i spillror, men också att drömmar, trygghet och längtan är universella känslor som kan ryckas ifrån oss alla, säger Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Av: Moustafa Jano
Av: Moustafa Jano.