Göteborgsbyrå kodar för jämställdhet

TEXT 

Mårten Huzell

ÄNDRAD 

2018-01-10

 | 

PUBLICERAD 

2018-01-10
Code + Cava är ett initiativ från Göteborgsbyrån Sould med målsättning att ge kvinnor och icke-binära kunskaper och färdigheter i kodning och webbdesign.

[prenumerera]

Kod- och webbdesignvärlden är i dag mansdominerad, vilket uppmärksammats i bland annat metoo-kampanjen och i branschuppropen #teknisktfel och #sistabriefen. Genom utbildningskvällar vill Sould ge kvinnor och icke-binära möjligheter att komma igång med kodning och möjligheten att komma in i en bransch i behov av mångfald.

– Vi är absolut inte först med idéen eller syftet, men vi ville också bidra genom att dela med oss av vår kunskap till fler. Enkla kodkunskaper kan öppna många dörrar i arbetslivet och den möjligheten vill vi självklart bidra till. Att dessutom skapa ett forum där kvinnor och icke-binära från olika bakgrunder och branscher kan mötas kring ett nytt sammanhang känns fantastiskt, säger My Karlsson, digital designer och kodexpert på Sould.

Den första lektionen hölls 12 december och de 30 platserna bokades upp på tio minuter. Trycket var stort och många hamnade på väntelista. Därför planeras extralektioner i början på 2018. Vid första lektionen fick deltagarna lära sig grunderna i HTML, CSS och hur de bygger en hemsida. Under 2018 kommer flera lektioner att hållas för att deltagarna ska få fördjupade kunskaper i kodning och webbdesign.

My hoppas Code + Cava kan bidra till en mer jämställd IT-bransch och att fler kvinnor och icke-binära söker sig till tech- och kommunikationsbranschen.