Känslostyrd tunnelbanekonst

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-03-19

 | 

PUBLICERAD 

2019-03-19
Den 7 mars startade Clear Channels konstprojekt i Stockholms tunnelbana som baseras på invånarnas känslor.

Utställningen, som fortsätter till 24 mars, går under namnet The Emotional Art Gallery. Clear Channel har låtit internationella digitala konstnärer skapa sex originalverk som ska uttrycka och förstärka en av sex positiva känslor: trygg, glad, lugn, kärleksfull, fridfull och energifylld. Var och en av dessa är motsatsen till en negativ känsla, vilka kommer att plockas upp av en nyutvecklad algoritm som analyserar stadens rådande känsloläge och utifrån det väljer vilket konstverk som visas. Verken kommer att visas på de digitala skärmar som finns genomgående i Stockholms tunnelbana.

– Med över 250 uppkopplade skärmar är tunnelbanan en oslagbar miljö för att nå ut till människor. Samtidigt är det en intensiv plats där vi vill försöka skapa fler positiva upplevelser. Eftersom vi når en miljon människor varje dag har vi en unik möjlighet att använda vår teknik och infrastruktur för att testa nya sätt att interagera med stockholmarna, till exempel en ny sorts konstupplevelse, säger Finn Wikander, Produkt- och innovationsdirektör för Clear Channel Scandinavia.

– Det vi ser är en känslotriggad konstupplevelse och ett helt unikt sätt att kurera och visa konst. Tänk dig att du går in på ett galleri där utställningen anpassas i realtid för att du ska må bra. De utvalda konstnärerna representerar en ny generation som framförallt arbetar i digitala medium. För dem är en sån här skärm en helt naturlig kanvas, säger Antonia von Euler-Chelpin, grundare av Young Art, en plattform för nya konstnärer och som har bidragit i att välja ut konstnärerna.

Kreatörerna som varit med och skapat originalverk för projektet är Jesper Lindborg (trygghet), Emilie Mottet & Eric Severin (kärleksfull), Andreas Wannerstedt (lugn), Susi Sie (energifylld), Maciek Janicki (fridfull), och Ana Blizzard (glad).