Martin Schmetzer vinner Åbros designtävling

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-11-15

 | 

PUBLICERAD 

2016-11-15
Åbro Bryggmästarens nya form kommer att vara signerad Martin Schmetzer.
bryggmastarens_vinnarbidrag_skiss
Skiss på vinnarbidraget i Bryggmästarens designtävling av vinnaren Martin Schmetzer.
Frilansdesignern Martin Schmetzer vann Bryggmästarens designtävling
Frilansdesignern Martin Schmetzer vann Bryggmästarens designtävling.

För ungefär två månader sen utlyste Åbro en designtävling för bryggeriets premiumöl Bryggmästaren, som vi skrev om här. http://capdesign.se/abro-utlyser-designtavling/ Nu är tävlingen avgjord, och av 108 bidrag gick vinsten till grafiska formgivaren Martin Schmetzer, som tagit fram en ny förpackningsdesign till ölet.

– Det känns otroligt roligt! När jag läste briefen blev jag väldigt inspirerad. Åbro förklarade hur de strävar efter att Bryggmästaren ska andas hantverk och kvalitet även i sin design vilket överensstämmer med vad jag alltid strävar efter med mitt arbete, säger Martin Schmetzer, som tidigare är känd för bland annat att ha formgett de namn som prydde Zlatan Ibrahimovics kropp under 805 million names-kampanjen.

Nu återstår för Martin Schmetzer att tillsammans med Åbro färdigställa arbetet, innan Bryggmästarens nya utseende lanseras i maj 2017.

Juryn, som bestod av Henrik Dunge, vd för Åbro; Alexander Stutterheim, grundare av Stutterheim Raincoats och John Sterner; Cheryl Akner-Koler, professor i teoretisk och tillämpad estetik på Konstfack; och Claes Carlsson, hängivet Bryggmästarens-fan, lämnade följande motivering till vinnarbidraget:

”En tidlös och elegant design med stark självkänsla som genom små detaljer lyckas skapa mystik, samtidigt som det fångar hantverket i Bryggmästarens och speglar själva bryggprocessen. Flaskans form och etikett håller väl ihop, från en komplex flaska till en enklare burk. Den nya designen sticker ut, utan att skrika, och har kapacitet att växa med olika smaker och framtida bryggmästare. Vinnaren av Bryggmästarens designtävling bevarar varumärkets arv, kultur och historia och kommer göra den relevant för en lång, lång tid framöver.”