Mindepartementets minimala museum

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-05-24

 | 

PUBLICERAD 

2016-05-24
Den 1 juli inviger Mindepartementet ett nytt litet museum i sina lokaler – Strömholm Collection.
Foto: Christer Strömholm, Palma de Mallorca 1959. Christer Strömholm/BVS
Foto: Christer Strömholm, Palma de Mallorca 1959. Christer Strömholm/BVS

Där kommer en permanent utställning av svenske fotografen Christer Strömholm ta plats, och i samband med lanseringen öppnar Mindepartementet även en ny bokshop med fokus på foto och konst, i regi av förlaget Art and Theory Publishing.

– Vi har länge tänkt på att skapa en plats där man kan se Christers bilder, böcker och samlade föremål. Mindepartementets satsning ger nu en fin möjlighet att upptäcka mer av Christers bildvärld, säger sönerna Joakim och Jakob Strömholm.

Strömholm Collection öppnar med en utställning där flera av verken visas i Stockholm för första gången. Delar av Christer Strömholms privata samlingar kommer också presenteras.

– Christer Strömholm har haft oerhört stor betydelse för svensk fotografi. Hans arbete utgör en värdefull påminnelse om vad som gör det samtida Sverige till en plats med en genuint oberoende fotografisk praktik. Vi ser det som viktigt och angeläget att nya generationer nu får bekanta sig med Strömholms konstnärskap i en permanent miljö, säger Anna Eriksson, vd Mindepartementet.