Motsatsen till vanligt

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2018-09-28

 | 

PUBLICERAD 

2018-09-28
När Monday Studios skulle rebrandas ville de långt från det vanliga. Resultatet är Oridnary, med en ny visuell identitet från Bedow.

Designstudion Bedow hade jobbat med Oridnary tidigare, när de var kända som Monday Studios, så när den digitala studion skulle rebrandas var det Bedow som fick uppdraget.

– Emil som driver verksamheten gillar att utmana, att överträffa det vanliga. Vi funderade på hur vi, på ett enkelt och roligt sätt, kunde översätta hans styrka visuellt och i ett nytt namn. Eftersom de jobbar både i Sverige och internationellt så var engelska ett naturligt val och valet föll ordet ordinary och utmanade det genom att stava det fel, säger Perniclas Bedow.

Han beskriver det som en designlösning som är copy-baserad. Varumärket kan med det här systemet kännas igen utan logotyp, utan typsnitt, utan bildmanér. Bara genom att kasta om bokstäverna i en text kan Oridnary kännas igen i alla kanaler.

– Jag brukar prata om att logotypen inte har samma dignitet som den tidigare haft, utan att det mer handlar om det visuella systemet, men i det här fallet tycker jag att vi har lyckats ta det ännu ett steg genom att jobba med textens form. Eftersom vi läser text i ordbilder så räcker det att ordets första och sista bokstav sitter på rätt plats i ordet för att vi ska kunna läsa vad det står.

Väl inne på Oridnarys hemsida finns systemet i effekt – texten som till en början är huller om buller rätas ut i takt med att du scrollar.

– Även om det visuella är välgjort så är namnet i kombination med texterna styrkan i Oridnarys nya identitet. En enkel lösning som bygger på felstavningar och mig veterligen har det inte gjorts något sådant tidigare.

Logotypen följer samma koncept – de har tagit en vanlig sanserif och dragit i staplar och kurvor för att skapa motsatsen till vanligt, enligt Perniclas. Logotypmärket består av ett O, ett streck, och ett Y, vilket följer samma idé som texten: så länge första och sista bokstaven är på plats förstår vi sammanhanget.