Musik och millimeterprecision

TEXT 

Sara Wilk

ÄNDRAD 

2016-08-05

 | 

PUBLICERAD 

2016-08-05
I våras släpptes For the ages to come, den tidigare Soundtrack of Our Lives-frontmannen Ebbot Lundbergs första skiva under eget namn. Creative director Kenneth Pilo har jobbat nära sångaren för att ta fram omslaget – och kvalitet har varit första prioritet.

Den skarpögda ser att omslaget, på sista sidan i skivans ganska massiva konvolut, krediteras ”Liebling P and Erling Cednäs for Vector Projector”. Kenneth Pilo förklarar:

– Nu outar jag det direkt. Erling Cednäs är Ebbots alter ego som infann sig under slutet av produktionen, jag tror han tyckte att hans namn fanns med tillräckligt ändå. Jag själv fick heta Liebling P. Och Vector Projector är något han har haft med sig sedan tidigare, men jag vet inte vad det betyder, säger han med ett skratt.

De har känt varandra ända sedan barnsben, men det här är första gången de arbetar tillsammans. Kenneth berättar att han ödmjukt tackade ja när frågan kom från Ebbot – ”han har ju jobbat med storheter som Martin Kann”.

ebbotlundberg_vinyl_160802

Var kom inspirationen ifrån, vad var er utgångspunkt för uttrycket?
– Egentligen är det ganska enkelt. På skivan finns det en låt som heter To be continued, och en textstrof i den lyder: Here I am again, here I am the only one again. Efter Soundtrack of Our Lives så är den här skivan en typ av återfödelse – Ebbot har betydligt mer kvar att ge. Det är det som genomsyrar allt: de gravida magarna och träden som står för något slags födelse. Samma tänk går igen i de videor vi har gjort tillsammans också.

Till både vinyl- och cd-versionen är konvoluten omfattande. Och de är fyllda med bilder signerade Dan Isaac Wallin, som gärna arbetar med storformatskamera och Polaroid-film.

Foto: Dan Isaac Wallin
Foto: Dan Isaac Wallin

– Fotograferingen tog lång tid. Formatet kräver att personen sitter still i upp till tjugo sekunder, säger Kenneth och berättar att en av hans egna favoritbilder är den där Ebbot ligger i en trästock.

– Han är en vinylfantast, så det var väldigt viktigt att skivan skulle komma ut på vinyl. Och det skulle vara kvalitet hela vägen – vikten på själva skivan var till exempel central, det har med ljudkvalitet att göra.

[fakta id=”41390″]

Genom hela produktionen har val av material och detaljer spelat stor roll. Kenneth berättar att de till exempel arbetade mycket med att matcha olika tryckmetoder för att skapa samma känsla i omslaget för cd- respektive vinylskivan.

Det låter som att det har varit ett nära samarbete?
– Han har varit med under hela resan. Jag förstår hans intentioner och det är viktigt att det verkligen ”är han”. Det är därför vi har gjort det tillsammans.

foto_av_kennethpilo
Kenneth Pilo