Ny vodka använder omvänd psykologi

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2022-05-12

 | 

PUBLICERAD 

2022-03-11
Det senaste tillskottet i vodkavärlden kommer från Sverige och marknadsför sig på ett helt nytt sätt. Alcoholic Vodka är i grunden ett experiment och i viss mån det första i sitt slag. Är det möjligt att kombinera total transparens med ett kommersiellt intresse?
Bild: pressbild.

När vi skriver om kommunikation syftar det allt som oftast på idéer och koncept som ska locka kunden till att köpa just deras produkt. Med den nya svenskproducerade vodkan Alcoholic Vodka har man gjort precis tvärtom.

Vodkaflaskans visuella identitet ska varna eventuella kunder för innehållet genom att peka på de negativa följderna av det. Eller som skaparna uttrycker det: ren vodka med ren fakta. 

Producenterna av Alcoholic Vodka består av kreatörerna Johan Pihl och Magnus Jakobsson, som här samarbetat med bland annat grafiska formgivaren Gustav Nordebrink och Art Directorn Fredrik Forsberg.

Kreatören Johan Phil är grundaren av den prisbelönta byrån Farm och Doconomy.
Foto: privat.

Med projektet ville de Stockholmsbaserade kreatörerna testa något som aldrig tidigare gjorts. Kan man sälja en produkt med en marknadsföring som enbart fokuserar på de negativa aspekterna av den?  Diskussionen var igång, och ur den började idén om en transparent vodka ta form.     

– Många varumärken kommunicerar transparens på olika sätt i sin kommunikation, men sällan eller aldrig med fokus på det negativa. Hur långt kan man egentligen gå? Vi bestämde oss för att prova, säger de.

Bild: pressbild.

Då de båda har andra dagliga arbeten, så har arbetet med vodkaprojektet skett på kvällar och helger sedan två år tillbaka. Valet av produkt var en självklarhet från start, då de menar att korrelationen till direkt skadliga hälsoeffekter är så pass väldokumenterade när det gäller just alkohol. 

Trots det är synen på alkohol något som skiljer sig åt världen över, där Sveriges alkoholpolitik är hårdare än i många andra länder. 

Kreatören Magnus Jakobsson är kreativ chef på byrånätverket NoA (The North Alliance).
Foto: privat.

Johan och Magnus berättar att ingen PR gjorts, varken i Sverige eller utomlands. Ändå har vodkan blivit uppmärksammad i flera utländska medier.

– Bara flaskans design väckte stor uppmärksamhet. Hur synen på alkohol än är i andra länder, så är det ingen som har presenterat ett varumärke som fokuserar så ingående på information om dess skadeverkningar.

Och informationen? Den är svår att misstolka. Glasflaskan är utsmyckad med texter som ”Warning! Extremely harmful product” och ”Extremely hazardous” i versaler runt flaskans hals. 

Om man trots allt skulle ha missat budskapet finns det också en försegling som stavar ut ”don’t drink” i svart.

Men kanske allra mest distinkt är den anatomiska illustrationen av den mänskliga kroppen. Röda små

Bild: pressbild.

varningstrianglar har omsorgsfullt placerats ut över de organ som produkten har en negativ inverkan på. Mer specifikt finns det tryckt på flaskans baksida.

– Själva designprocessen bygger på att redovisa vilka delar av den mänskliga kroppen som skadas av alkoholintag. Vi hade tidigt utbildningsaffischer som designreferens med målsättningen att skala bort all form av dekoration och försköning. Den anatomiska figuren är specialritad för ändamålet och redovisar speciellt utsatta organ.

Är det inte lite motsägelsefullt att ta fram en produkt man inte vill ska köpas?

– Vi vill inte att produkten inte ska köpas, vi vill sjösätta ett kommersiellt experiment som går ut på att pressa transparens till sin yttersta spets. Transparens är så mycket bredare än bara negativa aspekter av något. 

Förklarar de, och passar samtidigt på att ge en liten känga åt andra spritjättar:

– Men varför skulle vi kommunicera det som är ”bra” med alkohol när det är det som precis alla andra gör i kategorin? Vi tycker att det är intressant att exponera det många andra försöker dölja eller försköna. 

Bild: pressbild.

Att pusha gränser och testa nya vägar är inget nytt för duon, som samlat på sig en imponerande mängd prestigefyllda priser genom åren.

Deras nytänkande ideér har belönats med tre stycken Grand Prix i Cannes Lions, två D&AD Yellow Pencils, fyra Eurobest Grand Prix och ytterligare fyra Guldägg.

– Vi har arbetat med många kreativa projekt tillsammans och genom åren sjösatt en rad olika experiment och produkter. Designmässigt har vi nästan varit överallt. Då vi är goda vänner blir den kreativa processen en naturlig del när vi ses. 

Om det kommer att funka försäljningsmässigt? 

– Det vet vi faktiskt inte. Men all logik talar emot en kommersiell framgång. Det står bortom allt tvivel, avslutar de.

Alcoholic Vodka går redan nu att förboka – men gör helst inte det, för den är dyr och farlig!

Bild: pressbild.
Bild: pressbild.