Pantone om årets färg och kulören 2022

TEXT 

Lamin Kivelä

ÄNDRAD 

2022-01-12

 | 

PUBLICERAD 

2022-01-12
Frågor om kulör för det nya millenniet, blev starten på årets färg från Pantone, säger Leatrice Eiseman, vd på Pantone color institute, då vi ber henne berätta mer om årets färg – och Very peri, kulören för 2022.

Förutom att leda Pantone color institute har Leatrice Eiseman skrivit flera böcker om färg och utbildar i färglära på sitt egna Leiseman center.

Leatrice Eiseman, vd på Pantone color institute (bilden är beskuren). Foto: Privat.
Leatrice Eiseman, vd på Pantone color institute (bilden är beskuren). Foto: Privat.

Men, Pantones årets färg föddes alltså innan millennieskiftet. Närmare bestämt 1999. Efter mejl, telefonsamtaloch en fråga.

– Jag valde en nyans av himmelsblå, då den bäst representerade inträdet i en ny era, symboliserad av en evig himmel ovanför oss, förklarar Leatrice Eiseman.

Pantone 15-4020 Cerulean.

Färgspecialisten Pantone är annars troligtvis mest känd för sina system för att matcha färger, där PMS (Pantone matching system) finns för grafisk design och FHI (Pantone fashion, home och interiors) används för till exempel textil och heminredning.

Det har ända från start varit  Pantone color institute, företagets konsultavdelning som jobbat med årets färg.

Leatrice Eiseman beskriver en, vad det verkar, komplex omvärldsbevakning bakom valet att kulör för ett nytt år, där de analyserar och hämtar influenser från till exempel filmer i produktion, nya konstnärer, mode, uppmärksammade sportevenemang och ny teknik.

Sedan- starten med årets färg har Pantone alltid utsett endast en kulör ur företagets system för att matcha färg, men 2021 blev det två – Pantone 17-5104 Ultimate gray och 13-0647 Illuminating.

Och 2022 lade de för första gången till en helt ny kulör för årets färg – Pantone 17-3938 Very peri.

17-3938 Very peri, årets färg 2022 från Pantone. Foto: Pressbild.
17-3938 Very peri, årets färg 2022 från Pantone. Foto: Pressbild.

– Very peri finns till största delen i den blå familjen, som representerar beständighet och lugn, kombinerad med dynamiken och kreativiteten i de röd-violetta undertonerna, vilket gör den till en varmare, mer aktiv blå kulör.

Varför namnet Very peri?

– Periwinkle är ett etablerat namn för en lila-blå kulör, men vi ville skapa en kulör som var ännu mer intensiv, därför ”Very peri”.

Hur kommer ni på era fantastiska namn på kulörer?

– Vi tittar på det budskap vi vill förmedla eller den stämning som kulören framkallar.  Som jag nämner i flera av mina böcker kan namngivning av kulörer framkalla stämningar och betydelser.