Photoshop fyller 25

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-02-19

 | 

PUBLICERAD 

2015-02-19

19 februari 1990 kom den första versionen av Photoshop ut på marknaden. Då var ambitionen att sälja 500 program i månaden – 25 år senare har programmet tiotals miljoner användare, och siffran ökar varje månad.

– Photoshop är främst ett verktyg för fotografer, grafiker och andra kreativa personer som vill få ut det mesta av sina bilder. Men resultaten av den kreativa användningen av programmet innebär att vi ser Photoshop-möjligheter överallt i vår vardag. Vi använder till och med programnamnet som ett verb. I dag talar vi alla om att photoshoppa en bild när du vill förändra och förbättra den, säger Jes Schyum, nordisk kommunikationschef på Adobe, i ett pressmeddelande.

Från Photoshop har vi dessutom fått andra bildredigeringsprogram, som Photoshop Elements, Photoshop Lightroom och olika appar till smartphones och surfplattor.

Adobe firar Photoshops födelsedag genom att hedra 25 av de mest kreativa bildkonstnärerna under 25 som använder Photoshop. För att delta gäller det att ladda upp sitt projekt på Behance och använda taggen #Ps25Under25. Vinnarna som väljs av Adobe får ta över Photoshops Instagramkonto i två veckor.

https://www.youtube.com/watch?v=QmYc1MNJaQc#t=48

Tre ’Photoshop-firsts’ från Adobe

Bild 1 Jennifer in Paradise - VÑrldens fîrsta photoshoppade bild

Jennifer in Paradise
Den första Photoshoppade bilden någonsin. Bilden togs av programmets uppfinnare Thomas Knoll. Bilden föreställer hans hustru Jennifer och användes som ett testfoto för att visa programmets funktioner.

Bild 2 - Den fîrsta Photoshopfîrpackningen

Den första Photoshopförpackningen
Liksom med de flesta IT-produkter har allting blivit mindre. Här är förpackningen till den första versionen av Photoshop.

Bild 3 - Det fîrsta grÑnssnittet

Det första gränssnittet
De två första upplagorna av Photoshop fanns bara för Mac, men hösten 1992 kom även en version för Windows.