Politiskt designbidrag i Ung Svensk Form

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-02-16

 | 

PUBLICERAD 

2015-02-16

GabriellaJangfeldt

I fredags öppnades utställningen Ung Svensk Form på ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) som första turnéplats efter invigningen på Stockholm Furniture & Light Fair. Utsällningen visar stipendiaterna samt alla bidrag till utmärkelsen Ung Svensk Form 2014/15, och kommer efter ArkDes gå vidare till Malmö och Göteborg, och sedan fler platser i Sverige och internationellt.

Ett av bidragen är Gabriella Jangfeldts grafiska design för en rysk hbtq-tidning, som förklaras såhär av designern:

” ”Ш” är en rysk hbtq-tidning vars syfte är att till både innehåll och form protestera mot den nyligen antagna anti-gaylagen i Ryssland. ”Ш” uttalas ”Sch” och betyder ”håll tyst” på ryska. Detta är tidningen som öppet vågar tala om just det som alla vill tysta ner. ”Ш” är resultatet av ett skolprojekt i redaktionell design. Min stora inspirationskälla gällande formen är den ryska konstruktivismen, som var starkt nyttoinriktad. Jag tog ett element som kändes ryskt och på sin tid var provocerande och bytte ut färgerna och innehållet i budskapen för att passa detta tema.”

– Det är ett bidrag som sticker ut, eftersom det inte bara är designmässigt mycket hög klass utan också är ett politiskt bidrag, skriver Svensk Form i en kommentar.

”Publikationen som vågar vara, bli, tro, visa, ena, utmana och ta tillbaka. En designmässig energi som räcker hela vägen, i ett viktigt och angeläget ämne.” lyder juryns motivering för bidraget.