Resan bakom Sveriges nya sedlar

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-02-24

 | 

PUBLICERAD 

2015-02-24

newcollage_20SEK_high_150210 (1)Bild: Riksbanken

För fyra år sedan började arbetet med Sveriges nya sedlar. Riksbanken höll en tävling där 46 formgivare sållades ned till 8 som gick till en utslagningsrond. Nya sedlar och mynt skulle formges med teman svenska kulturpersonligheter i kombination med svenska natur- och miljömotiv.

Vinnaren, som utsågs av personer från riksbanksfullmäktige, blev Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör. Nu, tre år efter att vinnaren utsetts, är det snart dags för det vinnande bidraget att produceras och släppas ut på marknaden.

Göran Österlund döpte sitt bidrag till Kulturresan, och om man tittar på de nya sedlarna förstår man varför. Kulturpersonligheter pryder ena sidan, och deras hemlandskap representeras på andra sidan med vackra motivval.

– Kulturresan är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, förklarar Göran Österlund i ett pressmeddelande.

Men detta är inte första gången för Göran. Han var en av de personer som arbetade med att formge Sveriges nuvarande sedlar.

– Då var det inga som visste vilka vi var som gjorde det, det var en helt annan värld vi levde i, säger Göran i en intervju med Riksbanken.

Han spekulerar också kring sedlarnas ställning i samhället, han har nu varit med två gånger och formgivit sedlarna, och kanske kommer det ingen mer gång när det görs på detta sätt.

– Sedlar är ju något speciellt, de står ju som symbol för landet, och i synnerhet idag då när de kanske är påväg att försvinna. Jag kan ju tänka mig att det är åtminstone en utav de sista omgångarna det blir den här typen utav sedel överhuvudtaget. Beroende på var världen tar vägen, fortsätter Göran.

Görans bidrag vann över 7 andra, däribland Stockholm Design Lab; Hans Cogne, Clara Terne och Lars Sjööblom; Lars Arrhenius och Martina Müntzing; och Göran Dalhov. Men enligt Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i juryn, var det inte ett lätt jobb att ta fram en vinnare.

– Det har varit en svår men stimulerande uppgift att utse vinnaren. Samtliga tävlande har lämnat ambitiösa och väl genomarbetade förslag, men vi fastnade till slut för ”Kulturresan”. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition, säger Peter Egardt i ett pressmeddelande.

På de nya sedlarna ser vi Astrid Lindgren, Evert Taube, Grata Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson, och Dag Hammarskjöld. Två nya valörer införs dessutom – 200 kronors sedeln och 2-kronan. 20-, 50-, 200-, och 1000-kronors sedlarna kommer att bli giltiga 1 oktober i år. 100- och 500-kronors sedlarna får vi vänta ytterligare ett år på att få använda.

newcollage_pyramid_high_150220 Bild: Riksbanken