Så skalar IBM design thinking

TEXT 

Sara Wilk

ÄNDRAD 

2016-05-18

 | 

PUBLICERAD 

2016-05-18
I dag jobbar ungefär 1 100 designers på IBM. Men målet är att anställa många fler. Så här gör de för att arbeta med design thinking i ett multinationellt företag.
Foto: Gerhard Kassner, Typo Berlin, Monotype
Foto: Gerhard Kassner, Typo Berlin, Monotype

Enligt Gerhard Pfau, design lead på IBM, har företaget alltid tagit design på allvar. Under sin presentation på Typo Berlin lyfter han till och med upp ett citat från den tidigare ordföranden Thomas J. Watson jr: ”Good design is good business” – alltså, bra design är bra affärer.

I och med skiftet mot fler mobila enheter och molnbaserade system har fokuset på user experience blivit större – och design har satts i centrum. Men att anamma färdiga metoder för design thinking skulle aldrig fungera för ett så stort företag, menar Gerhard Pfau. Istället har de jobbat fram en egen: IBM Design Thinking.

Den bygger på tre huvudsakliga byggstenar. Det handlar om ett fokus på användaren, om multidisciplinära arbetsgrupper och om att hela tiden sträva efter att göra förbättringar (se allting som en prototyp, är uppmaningen). Till hjälp finns beteendemodellen The Loop, en symbol som står för den oändliga rörelsen mellan observation, reflektion och genomförande.

– Det är aldrig färdigt. Men vid något tillfälle kommer det att vara redo, säger han.

Just nu är IBM inne i en expansiv fas. I slutet av 2015 jobbade 1 100 designers i företaget. Målet är att så småningom bli 1 500, och bara i år kommer de att anställa runt 200. För att alla ska vara på samma bana satsar de på utbildningar och bootcamps – men det är initiativ som också sträcker sig utanför designavdelningen.

– Det handlar om att ha stöd både från människorna som driver utvecklingen, så väl som från ledningen, säger Gerhard Pfau.

Du kan fördjupa dig i IBM Design Thinking här.