Sweden Sans i dansform

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-06-02

 | 

PUBLICERAD 

2015-06-02

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 10.38.31

Vi har tidigare skrivit om Sweden Sans, Sveriges officiella typsnitt som Söderhavet tog fram 2013, men aldrig tidigare har det sett ut såhär.

Alex Mirutziu är en koreograf från Rumänien, och han har skapat dansstycket ”but as a document” som är influerat av Söderhavets arbete med Sweden Sans.

– Sweden Sans fångade tidigt min uppmärksamhet, så startade ett dansprojekt med den svenska dansaren Pär Andersen för att skapa en dansakt som utgick från de underliggande skisserna i Söderhavets arbete med typsnittet. Hur översätter man det till dans och hur besvarar man frågan om hur kroppen förhåller sig till och adderar värde till en dikts typsnitt och vad det kan göra för ekonomin i dikten, säger Alex Mirutziu i ett pressmeddelande.

– Jag tror aldrig det gjorts en dans på ett typsnitt förut. När Alex kontaktade oss med sina tankar blev vi först förbluffade. Vi är fortfarande förbluffade, men också imponerade och smickrade av idén att göra dans av vår design, säger Jesper Robinell, Head of design vid Söderhavet, i ett pressmeddelande.

Dansen uppförs nu på Bukarests Moderna Museum, här kan du se ett smakprov.