Swish bjuder in till kreativitet med "Årets kort"

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2022-12-14

 | 

PUBLICERAD 

2022-12-13
2020 lanserade Swish tävlingen "Årets kort" som svar på användarnas önskan om att appen skulle erbjuda fler budskap och motiv på korten. Tävlingen är öppen för alla och går ut på att göra ett kort på årets tema. Fem vinnarbidrag väljs sedan ut av en konstjury.
Kollage av Swishs hälsningskort. Bilder: Swish.

Fjolårets tema var ”Årets tack”, som i år följdes upp av ”Årets kärlekshälsning”. En av vinnarna var illustratören och formgivaren Anna Pers Bräcke. Hennes kort var det mest swishade av alla – hela 1,7 miljoner gånger. Mer om Anna och hennes kort finns att läsa här. 

Hälsningskorten blev snabbt populära efter att Swish introducerade dem under 2017. Charlotta Lindblad, som är marknads- och kommunikationsansvarig på Swish, berättar att över 100 miljoner kort har skickats sedan dess.

Vinnare Årets kärlekshälsning 2022
F.v. Jonna Baker, Okra Livia Inkeri Dimle , Astrid Geijer. Bild: Swish.
Charlotta Lindblad på Swish.

Idén om att låta Swish-användare själva få bidra till kortbiblioteket kom efter att företaget ofta fick meddelanden skickade till sig med förslag på budskap och motiv till korten i appen. Swish valde därför att göra en tävling av det hela, som nu är inne på sitt tredje år.

– Med ”Årets kort” tävlar man om att bli en av de fem som får sin illustration på ett hälsningskort, och därmed exponeras för våra 8 miljoner användare. Responsen har varit enormt fin och för varje år får vi hundratals bidrag från människor runtom i hela landet och i alla åldrar. ”Årets kärlekshälsning” blev de populäraste i Swish-appen och har tillsammans swishats över fem miljoner gånger, säger Charlotta.

Bild: Swish.

Temat för 2023-års tävling är ”Årets pepp”. Juryn som ska utse de vinnande bidragen består av konstnärerna Linnéa Andersson, Joy M’Batha och Royne Mercurio, som var en av föregående års vinnare. 

Charlotta understryker att man varken behöver någon speciell bakgrund eller erfarenhet för att delta i tävlingen. Fokuset ligger istället i att ha en kul och kreativ idé kring ämnet.

Herregud & Co har med sina karaktäristiska figurer med stora gula äggögon fått en enorm spridning i sociala medier. Bild: Swish.

Vad ska man tänka på om man vill göra ett vinnande hälsningskort?

– Alla med en kreativ ådra är välkomna att skicka in bidrag, oavsett om det är en målning, ett foto eller skapat i ett redigeringsprogram. Det kan vara bra att ha läsbarhet och användbarhet i åtanke, så att kortet fungerar bra i Swish-appen. Men det allra viktigaste är att kortet sprider värme och pepp i dessa tider, säger hon.

Vill du också att din konst ska swishas runt bland miljoner? Då är det hög tid att hugga tag i närmsta penna! Sista inlämningsdag är 18e december. Instruktioner och villkor hittar du här. Lycka till!

Vinnare Årets tackkort 2021.
F.v. Maja Lind, Sara Gibrand, Axel Kinch, Louise Tegner, Ellen Gemback, Nora Jansson. Bild: Swish.