Ätbara förpackningar med mjölkprotein

TEXT 

Camilla Buch

PUBLICERAD 

2016-09-01
Forskare på det amerikanska jordbruksdepartementet har tagit fram ätbart förpackningsmaterial som ska vara ett mer hållbart alternativ.

milkfilm

Det nya förpackningsmaterialet är gjort av mjölkproteiner, och tanken är att det ska kunna ersätta oljebaserade plastfilmer. Forskarna som tagit fram filmen menar att biologiskt nedbrytbara förpackningar skulle kunna förbättra hållbarheten på livsmedel och på så sätt minska avfall.

– De proteinbaserade filmerna är kraftfulla syreblockerare som bidrar till att förhindra att mat förstörs. När de används i förpackningar, kan de förhindra matavfall under distributionen genom hela livsmedelskedjan, säger forskningsledaren Peggy Tomasula på ett möte med American Chemical Society, där rapporten presenterades.

Filmen skapades från början med endast mjölkproteinet kasein, vilket visade sig vara en stark och effektiv syreblockerare, men filmen var svårhanterlig och löstes för snabbt upp i vatten. Detta problemet löste dock forskarna med att lägga till citruspektin i blandningen.

Här kan du se filmen om filmen.