Brobygrafiska tar ett stort grönt steg

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-03-29

 | 

PUBLICERAD 

2019-03-29
Designskolan Brobygrafiska inför nya strukturer och strategier för att skapa en mer hållbar utveckling.

I Sunne, Värmland ligger designskolan Brobygrafiska, vars yrkeshögskoleutbildningar sträcker sig från Grafisk formgivare till Förpackningsdesigner. Nu har skolan bestämt sig för att ta ett nytt steg, och satsar på att göra skolan grön.

– Nu tar vi steget, vi kommer från och med i dag och (minst) ett år framöver satsa på att göra allt till grönt. Vi tycker det är otroligt viktigt att jobba för miljön och inte emot den. Som designskola där våra studerande kommer vara med och driva kommunikationsbranschen framöver ser vi det som vår skyldighet att påverka, utbilda och förändra, säger Evelina Nilsson på Brobygrafiska.

– Vi ser oss inte ännu som några experter på miljö men vill göra allt för att förbättra oss och branschen för att skapa en hållbar utveckling inom det vi kan; design, tryck och webb – men även hur man skapar en hållbar arbetsplats.

Designlärare Sara Larsson kommer dessutom till CAP&Design Live Förpackningsdesign den 10 maj för att prata om förpackningens möjlighet som hållbar varumärkesbärare.

Men redan i dag har skolan en lång att göra-lista till att börja med. De kommer att:

  • Enbart göra projekt kopplade till miljön(förutom ett projekt de redan har inbokat som jobbar med information och design för unga cancerpatienter).
  • Minska sin pappersförbrukning
  • Lägga till en analys utifrån miljön i alla undervisningsprojekt
  • Hålla ett stort seminarium med utgång i miljöfrågan – självklart med möjlighet att följa detta online.
  • Minska avsevärt på vårt flygande. De har tre flygresor inbokade i år. Resterande resor kommer ske i så stor utsträckning som möjligt med tåg eller elbil.
  • På de flygresor de kommer göra kommer de klimatkompensera – ja de känner till debatten – och även försöka få in föreläsningstid för att sprida budskapet om vikten av att arbeta mot en mer miljösäker arbetsplats och utbildning.
  • Se över alla sina förbrukningsvaror, elavtal, apparater och lampor för att se vad de kan göra där.
  • Sprida alla våra frågor, funderingar, lösningar och tabbar i sociala medier för att de ska hjälpa varandra att bli bättre i dessa frågor.