De delar ut 2 miljoner i stipendier för kopierade verk

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2017-10-20

 | 

PUBLICERAD 

2017-10-20
Ansökan till Kopieringsfonden är öppen fram till 3 november.
Sofia Jerneck är Svenska Tecknares förbundsdirektör. Foto: Jenny Gustafsson.
Kopieringsfonden, som instiftades av Svenska Tecknare 1989, delar årligen ut stipendier till personer som arbetar inom bild och form, för verk publicerade i Sverige.
Poängen med fonden är att upphovspersoner inom tecknad bild ska få in pengar för kopiering av deras upphovsrättsskyddade material. Att dela ut stipendier ur Kopieringsfonden är ett sätt att pengarna når fram till upphovspersonerna.
– Svenska Tecknare företräder tusentals upphovspersoner inom bild och form. Det är centralt för oss att de upphovsrättsliga pengar vi samlar in kan nå fram till rätt skapare. Kopieringsfondens stipendier belyser att kreativt skapande av hög kvalitet har ett ekonomiskt värde, säger Svenska Tecknares förbundsdirektör, Sofia Jerneck.
Fördelningen av stipendier utgår från sannolikheten att den sökandes verk kopierats. Alla illustratörer, serietecknare och grafiska formgivare kan söka stipendiet och man behöver inte vara medlem i Svenska Tecknare för att söka.
Pengarna som delas ut av Kopieringsfonden kommer från avtalslicenser för att kopiera upphovsrättskyddat material, sådana som ger skolor, universitet, arbetsplatser med flera, rätt att kopiera delar av upphovsrättsligt skyddade digitala och analoga verk. Det är Bonus Copyright Access som samlar in dessa licensavgifter och en av deras medlemsorganisationer, Svenska Tecknare, som ser till att pengarna fördelas ut.