Ett år av normkritiska covers för Bang

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-02-27

 | 

PUBLICERAD 

2015-02-27

Den feministiska tidskriften Bang gör under 2015 covers på andra tidskrifter. Målet är att visa hur tidningar kan praktisera feminism och antirasistisk journalistik utan ursäkter.

– Det började som en galen idé på redaktionen, men ju mer vi tänkte på det ju självklarare kändes det. Vi är vana vid att röra oss med i princip inga resurser och har allt att vinna på att testa något nytt. För oss är att göra covers ett sätt att utmana oss själva som tidskriftsmakare och undersöka vad Bang kan vara. Målet är att nå nya målgrupper och visa vad antirasistisk och feministisk journalistik bidrar med, säger Johanna Palmström, en av Bangs chefredaktörer, i ett pressmeddelande.

Mama är den första tidningen som Bang gör en cover av. Bangs arbete med tidningen har skett i dialog med Mamas chefredaktör Linda Öhrn Lärnström, som till och med skrivit en krönika till detta nummer av Bang.

– Det här är inte ett projekt som går ut på att skriva andra magasin på näsan. Vi har olika läsare och förutsättningar än de tidskrifter vi under året kommer att ta oss an. Men, det är ett sätt att konkret visa att det inte finns några ursäkter för oss redaktioner på såväl tidningar, radio eller TV att ta ett publicistiskt ansvar gällande vår samtid. Vad vi i media speglar gällande representation, feminism och antirasism är en del av det som formar vårt samhällsklimat, säger Mireya Echeverría Quezada, Bangs andra chefredaktör, i ett pressmeddelande.

Mama-numret av Bang tar upp ämnen och berättelser som saknas i föräldratidningar och mainstreammedia, enligt Bang. Bland annat surrogatmödraskap, den laddade frågan om adoption och rasism, barnfattigdom, valfriheten inom förskola och skola och hur moderskapet används i nationalistiska syften.

Mer normkritisk design kan du läsa om i vår intervju med designstudion Bastion i CAP&Design #2 som kommer nästa vecka.