Färgglad logistik från SDL

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2016-04-04

 | 

PUBLICERAD 

2016-04-04
Farewell är verktyget som ska effektivisera i logistikbranschen utan att vara grått och tråkigt.

Bakom den molnbaserade plattformen för digital logistik, Farewell, står Break A New Ground, BANG, och Stockholm Design Lab, SDL. Det nya verktyget ska hjälpa till att effektivisera i logistikbranschen och öka kapaciteten. SDL har tillsammans med BANG tagit fram namn, varumärkesstrategi- och plattform till visuell identitet, webb- och appdesign, samt kommunikation.

– I dag kan två tomma lastbilar åka till samma stad för att hämta upp en halv last var och sen vända tillbaka till samma slutdestination. Om kapacitetsutnyttjandet hade varit mer transparent på en öppnare marknad, tillsammans med bättre planeringsverktyg, hade detta inte behövt uppstå, säger Joakim Lundborg, grundare av BANG.

Tanken med Farewell är att lättare mäta faktiska utsläpp, planera optimala rutter för förare, samt följa trafikutvecklingen. Färgsprakande grafik och en modern, responsiv webbsajt är kanske inte det första som en kommer att tänka på när en hör ordet logistikverktyg, men enligt SDL har de arbetat för att visa på att appar för B2B inte behöver vara gråa, krångliga eller tråkiga.

– Farewell är en utmanare. För särskilja det nya varumärket från en i övrigt grå industri valde vi att skapa ett självsäkert grafiskt uttryck som bygger på starka färger, ett illustrationsspråk som tar utgångspunkt i funktionaliteten i programvara där alla ordrar är prickar, och en elegant och modern typografi. För oss handlade detta uppdrag om att tillsammans med Farewell sätta en ny standard för logistikbranschen – inte enbart när det gäller mjukvaran och dess funktionalitet, utan också genom att skapa ett varumärke folk attraheras av, säger Edvard Scott, digital director på Stockholm Design Lab.

– Vi är mycket stolta över att, tillsammans med Farewell, sätta en ny standard för transportbranschen och bidra till att minska dagens enorma, onödiga utsläpp, säger Karin Blomberg, strateg på SDL.