Konstfack designar kapsel för SR

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-11-26

 | 

PUBLICERAD 

2015-11-26
Sveriges Radio firar sitt 90-årsjubileum med att skapa en tidskapsel innehållande tio framröstade ljudklipp. I dem hörs bland annat Astrid Lindgren som läser en saga, Ingemar Bergman som skäller ut en journalist, ABBA när de vinner Eurovision Song Contest och en ung, fåordig Ingemar Stenmark.
Linda Boodh och Markus Johnson med Sveriges Radios vd, Cilla Benkö i mitten. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Linda Boodh och Markus Johnson med Sveriges Radios vd, Cilla Benkö i mitten. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

För tidskapselns design utlyste SR en tävling tillsammans med Konstfack, där 14 studenter på programmet Grafisk design & Illustration fick i uppgift att både ge förslag till hur tidskapseln ska se ut och hur själva radioklippen ska bevaras.

Nu har de utsett det vinnande bidraget: Walk of Sound som har skapats av Linda Boodh och Markus Johnson. Tanken är att de tio behållarna ska sänkas ner i stenläggningen utanför Radiohusets entré i Stockholm.

– Känslan av att blicka ner i behållaren ska vara som att se ljudet som ekar från vägg till vägg, plats till plats och generation till generation, beskriver Linda Boodh och Markus Johnson sitt vinnande bidrag.

Juryns motivering löd: ”En enig jury föll för en tidskapsel som var både oväntad och med ljudet tydligt närvarande i gestaltningen. Den har ett genomarbetat koncept med namn och funktion. Dessutom har den för avsikt att addera något överraskande till Sveriges Radios lokaler.”

– Det är ett fantastiskt kreativt förslag som vunnit. Det har varit oerhört svårt att välja bland alla förslag och jag är djupt imponerad av studenterna på Konstfack. De har verkligen överträffat mina vildaste förväntningar, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö som även varit juryns ordförande.