Hon kämpade mot kärnkraft och försvarade det öppna landskapet. Hon gav djuren en röst och protesterade mot trånga burar och ovärdiga villkor. Hon tog ställning mot våld, hjälpte flyktingbarn och drog unga nynazister i örat. #ingenlitenlort är utställningen om Astrid Lindgren som opinionsbildare och betydelsen av att göra sin röst hörd.
Astrid Lindgren är mest känd som en av Sveriges främsta och en av världens mest översatta författare men var också en fantastisk kommunikatör. Många är vi som har läst berättelserna om Pippi Långstrump, skrattat åt Emil i Lönneberga och fällt en tår för bröderna Lejonhjärta. Utställningen #ingenlitenlort visar en annan sida av Astrid Lindgrens liv och värld. En värld som tar avstamp i Astrid Lindgrens engagemang och opinionsbildande arbete. Ett arbete som fortsatte tills hon närmade sig 90 år.
#ingenlitenlort är en utställning med rum för att diskutera och interagera kring att göra sin röst hörd. En pedagogisk utställning för stora som små samhällsmedborgare som innehåller allt från ord, texter, brev, inlägg, citat och barnkonventionens artiklar till filmer, interaktiva inslag, ljud och bilder. Astrid Lindgren använde ordet, det är det centrala i utställningen. Syftet med #ingenlitenlort är att lyfta frågor som hur det demokratiska samtalet ser ut i dag när till och med våra egna politiker har svårt att bilda regering? Hur gör du din röst hörd i åsiktsbrus och digitalt skrikande online på mobiler och datorer? Hur blir du en modigare människa? Kan ord ge makt? Varför får vissa ord betydelse medan andra försvinner? Var diskuteras viktiga ord i dag? Finns det något som skulle göra att du höjer din röst?
Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Huvudfinansiär är Svenska Postkodstiftelsen. Producent är Annmari Kastrup, Actit Kommunikation. Utställningen står på Dunkers Kulturhus i Helsingborg från 16 februari till 28 april 2019.