Munken lanserar typsnitt inspirerat av vägskyltar

TEXT 

Mette Rosencrantz

ÄNDRAD 

2021-01-18

 | 

PUBLICERAD 

2021-01-18
Varumärket Munken gör en rebranding och ger i samband med det ut ett nytt typsnitt – Munken Sans, i ett samarbete med den schweiziska typsnittsbyrån Lineto.

– Intresset för den tidigare ganska okända historien om det svenska trafiktypsnittet Tratex och bandet till Munken, förde samman kreativa individer från olika områden, säger Annika Bolt-Hansen, marketing, Munken.

Munken Sans är inspirerat av designern Kåge Gustavssons Tratex, som togs fram 1960 för att användas rikstäckande på vägskyltar.

Det nya sans serif-typsnittet har utvecklats genom ett samarbete mellan de grafiska formgivarna Laurenz Brunner och Selina Bernet, samt Jonas Williamsson och Cornel Windlin på Lineto.

– Skapandet av en modern version av Tratex har varit en intressant uppgift. Utmaningen har legat i att hedra originalet och samtidigt reformera typsnittet så att det passar både på och utanför vägen, säger Laurenz Brunner i ett pressmeddelande.

Till skillnad från Tratex som enbart består av en version, kommer Munken Sans i både regular, medium och bold. Typsnittet går att hämta på sajten för Munken Colab och är gratis fram till 31 januari.

– Jag har haft en fascination för vägskyltar så länge jag kan minnas. Det tidigare schweiziska trafiktypsnittet, utvecklat av Schweizerische Normen-Vereinigung, var tidigt en inspiration när jag lärde mig att rita typsnitt som student. Jag är fortfarande fascinerad av dessa tecken och deras förmåga att balansera mellan råa formella detaljer från mekaniken i deras tillkomst, och kraven att kunna läsas i höga hastigheter, säger Laurenz Brunner.

Munken har använt sig av den tyska designbyrån Juno i arbetet med att ta fram både den nya visuella identiteten och Munken Handbook. Handboken på 448 sidor är designad av Juno och tryckt på papper från Munken Design Range, och visar för första gången upp Munken Sans i tryckt form i olika tillämpningar.

Målet med samarbetet är enligt Munken att leverera kreativa och naturliga produkter, idéer och lösningar.

På sajten för Munken Colab kan du testa Munken Sans. Typsnittet är fritt att ladda ner, januari ut. Foto: Skärmdump.
På sajten för Munken Colab kan du testa Munken Sans. Typsnittet är fritt att ladda ner, januari ut. Bild: Skärmdump från Munken Colab.