Pris för verbovisuell kommunikation

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-12-15

 | 

PUBLICERAD 

2015-12-15
I slutet av november intog Bild & Ord Akademin biograf Mauritz i Filmhuset i Stockholm för att hålla årets prisgala där både Lidmanpriset och Ann-Marie Lunds encyklopedipris skulle delas ut.
Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi från Rönnells.
Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi från Rönnells.

Bild & Ord Akademin är en informationsakademi som syftar till att uppmuntra verbovisuell kommunikation – ord, bild och form i samspel i olika medier. Lidmanpriset belönar god information i ord och bild i olika medier och Ann-Marie Lunds Encyklopedipris belönar folkbildande insatser av encyklopedisk art och bredd.

I år delades Lidmanpriset ut till Rönnells Antikvariat för ”sin entusiastiska och idoga kamp för att samla, ställa ut och informera om antikvaria”, och från antikvariatet kom Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi för att ta emot priset och berätta om Rönnells historia, hur det utvecklats till en mötesplats med en kulturscen som intas av inbjudna författare, konstnärer, musiker och skådespelare.

– Vi är glada och tacksamma över att ha vunnit, så klart, säger Pontus Soldén.

Lidmanpriset har tidigare delats ut till bland annat serietecknaren och illustratören Martin Kellerman, konstnären Carl Johan De Geer och Dagens Nyheters nyhetsgrafiker.

Anders Hanser omringad av BOAs preses Björn Ericstam och vice preses Bo Bergström.
Anders Hanser omringad av BOAs preses Björn Ericstam och vice preses Bo Bergström.

Ann-Marie Lunds Encyklopedipris delades i år ut till fotografen Anders Hanser ”för sina insatser för svensk kultur genom sina många excellenta ord- och bildspel”. I fjol gick priset till Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska i Stockholm, och året innan dess fick Torbjörn Johansson, animatör och 3D-grafiker vid Sveriges Television, ta emot det.