SF Studios – en tidsresa

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2019-08-23

 | 

PUBLICERAD 

2019-08-23
Åtta av tio filmer på den svenska biotoppen med flest biobesökare har gjorts hos 100-års jubilerande SF Studios. Läs om 10 filmer från företaget – som ger 100 års filmkunskap.

1922

Från svensk films guldålder då filmer, som ju fortfarande var stumfilmer, spreds över hela världen. Många av de svenska stjärnorna sökte lyckan i Hollywood. Från decenniet minns vi Erotikon, Körkarlen och SF Studios första film med ljud Säg det i toner. Affischen gjorde Nils Hårde, han som också skapade bolagets logotyp.

1936

I Intermezzo från 1936 spelade Ingrid Bergman mot Gösta Ekman den äldre. År 1933 var ett viktigt år det här decenniet: Karin Swanström blev konstnärlig ledare på SF Studios. Med henne vid rodret närmar sig bolaget humorgenren med filmer som En stilla flirt. 

1941

Carl Anders Dymling, SF Studios nya vd, ger bolaget en ny inriktning med seriösare filmer. Rid i natt har en självklar blinkning och kritik mot det pågående världskriget. Med Harald Molander som produktionschef och Stina Bergman anställd på manusavdelningen hittar även man snart ett guldkorn, Ingmar Bergman. 

1957

Årtiondet tillhör svensk films kanske största legend, Ingmar Bergman. Med Det sjunde inseglet gör han det som kanske har kommit att bli SF Studios allra mest välkända film. Bergman får under tiden hos SF Studios två stycken Oscars för filmerna Jungfrukällan och Såsom i en spegel. 

1964

Hans Alfredsson och Tage Danielsson ritade om den svenska filmhumorkartan. De två blev Hasse & Tage med hela det svenska folket. I filmer som Att angöra en brygga (1965), Svenska bilder (1964) och Picassos äventyr (1978) lyckades de både roa och belysa utmaningar, och på ett lågmält och briljant sätt vara utomordentligt roliga.  

1969 och framåt

I mitten av 1960-talet börjar Astrid Lindgren göra film hos SF Studios. Nu skapades mästerverk i det som förmodligen varit bolagets bästa och viktigaste affär. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn och Ronja Rövardotter är några av filmerna som bitit sig fast. Andra stora titlar under decenniet är Utvandrarna och Mannen på taket (den första Beckfilmen!).

1981

Danske filmserien Olsenbanden gjordes om i Sverige – och blev Jönssonligan. Än i dag görs det nya filmer om de taffliga brottslingarna Sickan, Dynami-Harry och Vanheden. Vi har till och med fått följa
ligan som barn. En annan dundersuccé som under 1980-talet hamnade hos SF Studios var Sällskapsresan. 

1990

1990-talets och 2000-talets största stjärnor hos SF Studios torde vara Colin Nutley och Helena Bergström. Nutley upptäcktes av SF Studios legendariske produktionschef Waldemar Bergendahl. På SF Studios har paret, via egna företaget Sweetwater, för SF Studios gjort bland annat Blackjack, filmatiseringen av Liza Marklunds deckare Sprängaren och Änglagård – andra sommaren. 

1997

Med Adam och Eva visade Måns Herngren och Hannes Holm, två av 1990-talets stora talanger, vägen framåt mot 2000-talet. En remake av kärlekskomedin Adam och Eva har faktiskt också gjorts i Österrike. I mer nutid har Hannes Holm, för SF Studios, bland annat gjort En man som heter Ove – som letat sig in bland de tio mest sedda filmer på svensk bio någonsin.

2017

Med nordiska talanger i en nordisk miljö och med en historia från Norden har SF Studios med filmen Borg stakat ut vägen för framtiden. Då lockar svensk film och SF Studios återigen utländsk publik till det som förhoppningsvis blir en ny svensk guldålder?