Smart förpackning på språng

TEXT 

Camilla Buch

ÄNDRAD 

2015-11-19

 | 

PUBLICERAD 

2015-11-19
I årets Packaging Impact Design Award, PIDA, går vinsten till ett team från Mediehögskolan i Stuttgart.
8c50d5c3b36edd98_org kopia
Ladhid vann totalpriset i PIDA.

PIDA är en tävling som varje år arrangeras av Billerud Korsnäs i samarbete med ledande universitet och högskolor i Frankrike, Tyskland och Sverige. Tävlingen uppmärksammar innovativa förpackningslösningar och arrangeras tre gånger årligen, en i vardera land. Årets tema är Style & Smart on the Go och handlar om att utveckla smarta förpackningslösningar för måltider som äts på språng.

Bidraget som vann totalpriset i tävlingen heter Ladhid, en förpackning för falafel i pitabröd, och togs fram av Hanna Vayhinger, Edda Seemann, Johannes Wilhelm och Valentina Lehmann från Mediehögskolan i Stuttgart.

Juryns motivering löd:

”Ladhid visar hur en förpackning kan vara såväl innovativ som användarvänlig och lätt att tillverka. Ladhid är gjord för att bära och äta en falafel i pitabröd. Den solfjäderformade, bärbara kartongförpackningen platsar perfekt i en modern och mobil livsstil. Förpackningen kan förses med ett lock för att undvika spill och ett bärhandtag gör den lätt att bära. Ladhid har visat sig vara en smart lösning för en enkel och kladdfri måltid för den som är på språng. Tack vare en mycket smart och funktionell vridmekanism, gör den flexibla solfjäderkonstruktionen att förpackingens storlek ändras av användaren själv. En lika finurlig som perfekt lösning.”

Både pris för bästa innovativa höjd och publikens pris gick till Shakyloop av H. Trang Nguyen, Lisa Herrmann, Sindy Osnowski och Vanessa Hahn. Förpackningen är utformad som en ring med en inre ring som kan fyllas med nötter eller godis och som samtidigt fungerar som en utdragbar stängningsmekanism.

Pris för bästa användarvänlighet gick till Cake Break av Anh Vu Nguyen, Georg Vulpius och Carolin Auzinger från Beuth tekniska högskola i Berlin.

9e8e7be6cbd79ff2_org
Bästa innovativa höjd och publikens pris gick till Shakyloop.
bf4605ffd35d860b_org
Cake Break fick pris för bästa användarvänlighet.